Pintért a cigányokról, Martonyit összeesküvésről kérdezték - tudósítás a miniszteri meghallgatásokró

Események

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódtak a leendő kormány tagjainak parlamenti bizottsági meghallgatásai. Pintér Sándor leendő belügyminiszter is sorra került, őt többek között drogokról és cigányokról kérdezték, míg Martonyi János külügyminiszter-jelöltet egy állítólagos nemzetközi összeesküvésről is faggatták. Olvassa el a sűrű napról szóló tudósításunkat!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
10:47
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A kormányprogramról nem kérdezik Pintért

Elkezdődött Pintér Sándor leendő belügyminiszter meghallgatása a parlament emberi jogi bizottságában. Lukács Tamás a bizottság KDNP-s elnöke figyelmeztette a képviselőket, hogy a kormányprogramra nem vonatkozhatnak a kérdések.

10:55
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintért szakmai barátság fűzi Gergényihez

Pintér Sándor a 2006. október 23-i zavargásokról beszél. Azt mondta, csak sajtóinformációi vannak az esetről, de szerinte történtek szakmai hiányosságok. Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrkapitányról azt mondta, szakmai barátság fűzi hozzá, ezért nem tudja tevékenységét objektíven megítélni, de szerinte Balsai István erre alkalmas.

(Orbán Viktor leendő miniszterelnök a választások második fordulója után jelentette be, hogy Balsai vezetésével bizottságot állít fel az új kormány, amelynek az lesz a feladata, hogy kivizsgálja a 2006-os zavargások idején elkövetett, esetleges rendőri visszaéléseket. Pintér a választások második fordulója után, a leendő kormány tagjainak bemutatásakor arról beszélt, hogy szerinte Gergényi nem hibázott 2006-ban, ami miatt számos bírálat érte. Pintér később azt mondta, a hírekben kiragadták teljes mondanivalója egy részét.)

11:02
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér: Lesz eredmény két héten belül

Pintér Sándor azt mondta a parlament emberi jogi bizottsága előtt tartott meghallgatásán: fenntartja azt a korábbi kijelentését, miszerint két héten belül lehet eredményt elérni a közbiztonság javításában, többek között a rendőrök köztéri jelenlétének növelésével. Pintér azt mondta, tervezi a büntető törvénykönyv további módosítását is.

11:10
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A cigánybűnözés létezéséről kérdezik Pintért

Az emberi jogi bizottság egyik tagja megkérdezte Pintért, van-e cigánybűnözés. Pintér erre azt válaszolta, a társadalom alsó tizede hasonlóan tevékenykedik, függetlenül attól, hogy cigány-e vagy sem. Aki megsérti a törvényeket, az ellen fel kell lépni, származásra, állampolgárságra való tekintet nélkül.

11:22
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Gyenge magyar produkcióról beszél Navracsics

Támogatta Navracsics Tibor miniszterré való kinevezését a parlament európai ügyek bizottsága. A bizottság tagjai vita nélkül, 14 igen, két nem szavazat és három tartózkodás mellett támogatta Navracsics kinevezését. A leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter bizottsági meghallgatásán kijelentette: az európai integráció a magyar nemzetpolitika szempontjából azért bír különös jelentőséggel, mert "lehetővé teszi a magyar nemzet békés újraegyesítését". Navracsics szerint Magyarország eddigi teljesítménye az Európai Unióban "csalódást keltő volt".

(MTI)

11:25
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Figyelmeztették Gaudit

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő újabb kérdést tett fel Pintérnek a cigánybűnözésről a parlament emberi jogi bizottságában, megkérdezte a leendő minisztert a Tettrekész Rendőr Szakszervezet elleni eljárásokról, amelyeket ő boszorkányüldözésnek nevezett. A bizottság elnöke többször figyelmeztette, hogy egyes kérdéseket már megválaszolt Pintér, más kérdései pedig nem tartoznak a miniszteri meghallgatáshoz.

11:36
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Vitatkozni kezdett Gaudi és az elnök

Vita alakult ki Gaudi-Nagy Tamás, a Pintér Sándor leendő belügyminiszter meghallgatását végző emberi jogi bizottság jobbikos tagja és a testület KDNP-s elnöke között. Az elnök többször rászólt Gaudira, hogy mást is hagyjon kérdezni, a késve érkező Gaudi több kérdése pedig már elhangzott. Gaudi erre azt válaszolta, ez csak az első kérdésblokk volt és öt ilyennel készült.

11:44
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér: Nincsenek könnyű drogok

Pintér azt mondta, anyagi megbecsülést kell adni a rendőröknek, a hivatalos személy elleni támadás büntetési tételét pedig emelni kell. Pintér kijelentette, nincs könnyű és nehézdrog, csak kábítószer van és ő ellenzi a kábítószerek használatát.

11:58
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági bizottság támogatta Martonyit

Támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága Martonyi János külügyminiszter-jelölt kinevezését csütörtökön. A bizottság nyolc tagja közül heten igennel szavaztak, egyedül a szocialista Molnár Zsolt, a bizottság elnöke voksolt nemmel. Martonyi Jánosnak ez volt az első bizottsági meghallgatása, a nap folyamán még több más országgyűlési testület meghallgatja a jelöltet.

12:01
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér visszafogott mosollyal hallgat - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre és kövesse nyomon Pintér meghallgatásait képekben!

12:10
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatta Pintért az emberi jogi bizottság

Támogatta Pintér Sándor belügyminiszterré történő kinevezését az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága csütörtöki ülésén, miután meghallgatta a miniszterjelöltet. A testület tagjai 13 Fidesz-KDNP-s igen, 5 ellenzéki - MSZP-s és jobbikos - nem szavazattal hozták meg döntésüket, tartózkodás nem volt.

12:20
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér szerint jó lesz a közbiztonságnak, hogy hozzá kerülnek a titkosszolgálatok

Délelőtt 10 órától a nemzetbiztonsági bizottság hallgatja meg Pintér Sándor leendő belügyminisztert. Pintér a bizottság előtt kijelentette: jobb közbiztonságot lehet garantálni azzal, hogy leendő belügyminisztérium felügyelete alá kerülnek a polgári titkosszolgálatok. Személyi kérdésekről még nem döntött, előbb meg akarja vizsgálni a mostani titkosszolgálati vezetők tevékenységét - mondta.

12:29
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér gyűrűjén Pintér

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson ide és megnézheti a képet nagyobb méretben! A fotóra kattintva pedig galéria nyílik!

12:38
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Szélsőséges szervezetekről beszél Pintér

"Az a szélsőséges szervezet, amelyik törvényt sért, a belügyminisztériummal kerül szembe, helyezze magát jobbra, balra, előre vagy hátra" - mondta nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán Pintér.

12:46
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér szerint megoldható a rendőrhiány

Lehet rendőröket felvenni, illetve más szolgálatoktól megfelelő múlttal rendelkező embereket is lehet alkalmazni - mondta a rendőrhiány lehetséges orvoslásáról Pintér Sándor leendő belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén

12:47
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A megyékben látja a magyar identitást Navracsics

A magyarországi régiók nem jelenítenek meg identitást, ellenben a megyék igen - jelentette ki bizottsági meghallgatásán Navracsics Tibor leendő közigazgatási miniszter. A megye az a szint, ahova azért érdemes ma igazgatási szintet telepíteni vagy visszatelepíteni, mert egyebek közt közelebb viszi a polgárokhoz az ügyintézési szintet.

(MTI)

13:05
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik Martonyi János meghallgatása

Megkezdődött a külügyi bizottság ülése, amelyen előbb Martonyi János külügyminiszter-jelöltet, majd Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettest hallgatják meg. Maronyi mellett a meghallgatáson megjelent Németh Zsolt és Bába Iván is, akik államtitkárok lesznek a Külügyminisztériumban.

13:14
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi: Hónapok óta dolgozunk

A kormányprogram a külpolitika kérdéseivel nem foglalkozik, csak a legfontosabb célokat és értékeket jelöli meg - mondta Martonyi, aki szerint a külpolitika legfontosabb feladata, hogy a maga eszközeivel támogassa ezeknek az értékeknek és céloknak a megvalósulását. A miniszterjelölt szerint ő és a Fidesz más szakértői hónapok óta dolgoznak egy átfogó külpolitikai stratégián.

13:19
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Magyarország nem híd Martonyi szerint

A birodalmak nem szűnnek meg, Kína nem veszi át az amerikaiak szerepét - mondta Martonyi, aki szerint csak átrendeződés van, a nyugati világ ereje és szerepe csökkenhet, de nem tűnik el. Az új hatalmak felemelkedésével bonyolultabbá válik a kép. Ebben a helyzetben Martonyi szerint az a legfontosabb feladat, hogy megtalálják Magyarország helyét ebben az új rendszerben. Magyarország érdeke, hogy a nagyhatalmak ne kerüljenek egymással végzetes konfliktusba.

Magyarországon népszavazás döntötte el, hogy hová tartozunk: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - mondta Martonyi. "Nem vagyunk híd Kelet és Nyugat közt, hídfő vagyunk" - jelentette ki a miniszterjelölt, aki szerint egyértelmű, hogy Magyarország a nyugati világhoz tartozik.

13:25
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

"Van egy álmunk: Közép-Európa"

Van egy álmunk: Közép-Európa - mondta Martonyi, aki szerint az új kormánynak nagyon fontos  a közép-európai gondolat, ezt az együttműködést erősíteni akarják. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor első útja Varsóba fog vezetni - mondta a miniszterjelölt. Az együttműködést ki akarják terjeszteni földrajzilag is a Balkán felé, ezért Martonyi első útja Szarajevóba, egy Nyugat-Balkán-konferenciára vezet majd.

13:26
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A magyar nemzet egyesítéséről beszélt Navracsics

Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter az európai ügyek bizottsága előtt azt mondta: az európai integráció a magyar nemzetpolitika szempontjából azért bír különös jelentőséggel, mert "lehetővé teszi a magyar nemzet békés újraegyesítését". Navracsics szerint a magyar nemzet érdeke hosszú távon a közép-európai együttműködés. Szerinte az elmúlt húsz évben a jogharmonizáció területén jól haladt előre Magyarország, de a hazai körülményekhez kell igazítani az uniós jogszabályokat.

Navracsics azt mondta, mivel az unióban belügyi és igazságügyi miniszterek tanácsa létezik, és Magyarországon az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, éppen ezért is hozza létre a leendő kormány a Belügyminisztériumot.

(MTI)

13:29
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi: Ne bántsd a magyart!

A nemzetpolitika, vagyis a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdések az új kormányzati struktúrában kikerülnek a Külügyminisztérium szervezeti keretei közül (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként foglalkozik vele), de Martonyi szerint ez nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznának vele. A nemzetpolitika lényege: ne bántsd a magyart! - mondta Martonyi, aki szerint mindig, minden eszközzel fel fognak lépni a magyaroknak ártó törekvésekkel szemben.

13:33
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi: Fel kell lépni a valótlan híresztelésekkel szemben

Egy ország érdekérvényesítő képessége nem csak számokkal kifejezhető adatoktól - lakosság, GDP, nukleáris robbanófejek száma - függ, hanem attól is, hogy milyen kép alakul ki róla a világban - mondta Martonyi, aki szerint a magyar külképviseletek legfontosabb feladatai közt lesz, hogy fellépjenek a Magyarország számára káros híresztelésekkel szemben, cáfolják meg a valótlan állításokat.

13:47
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Új Ptk.-t akar Navracsics

Az emberek számára átláthatóbb, egyszerűbb közigazgatás megteremtését, új polgári törvénykönyv (Ptk.) megalkotását, valamint az eljárási szabályok egyszerűsítését is az alapvető feladatai között említette Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában csütörtökön. A tárcavezetői, miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa leendő államtitkáraival, Répássy Róberttel és Rétvári Bencével érkezett a meghallgatásra, ahol hangsúlyozta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium létrehozatalának alapgondolata egyfajta profiltisztítás volt. Navracsics Tibor kifejtette: a közigazgatás átszervezésénél megyei szinten alapvető kritériumnak kell lennie, hogy a ma átláthatatlan intézményi dzsungel a jövőben egyszerűbb legyen. Terveik között szólt a megyei közigazgatási hivatalok visszaállításáról is. Az igazságüggyel kapcsolatban a legalapvetőbb feladatok között említette egy új Ptk. megalkotását, a büntető törvénykönyv átfogó felülvizsgálatát, valamint az eljárási szabályok egyszerűsítését.

(MTI)

13:49
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A szlovák választások miatt aggódik Kovács László

Kovács László korábbi külügyminiszter és EU-biztos megköszönte a tájékoztatást, ami szerinte segít megérteni Martonyi elképzeléseit. Kovács azonban arra is kíváncsi lenne, milyen viszonyban állnak ezek a kormányprogrammal, mert abban nincs külügyi fejezet, és amit tartalmaz, abban is elnagyolt megfogalmazások vannak. Kovács példaként említette, hogy a programban az Amerika szó szerepel, nem az Egyesült Államok. Amerika egy kontinens, az amerikai országok közt ott van Venezuela is - mondta Kovács.

A határon túli magyarok állampolgárságávak kapcsolatban Kovács azt kérdezte: Nem kellett volna legalább a két szlovákiai magyar párt véleményét figyelembe véve elhalasztani ezt a kérdést, illetve megvárni a szlovákiai választást? Kovács attól tart, hogy a szlovákiai választási eredményeket nem a magyar pártok számára kedvezően befolyásolja a budapesti döntés. "Nem múlott volna néhány héten" - mondta a korábbi külügyminiszter.

13:53
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Gaudi megint Pintért faggatja

Az alkotmányügyi bizottság hallgatja meg Pintér Sándor leendő belügyminisztert. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő a 2006-os zavargások idején végrehajtott rendőri akcióról kérdezte Pintért. Lamperth Mónika szocialista képviselő kijelentette: nincs egységes álláspont az események megítéléséről, de az MSZP szerint nem volt rendőrterror.

13:55
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik a Bilderberg-csoportról kérdezi Martonyit

Gyöngyösi Márton, a külügyi bizottság jobbikos alelnöke szerint pártja mindenben támogatja a kormányt, ami a nemzet érdekét szolgálja. Gyöngyösi azonban azt kérdezte Martonyitól: hisz-e abban, hogy a külpolitikát átláthatóan kell irányítani. Ha igen, akkor árulja el, mit csinál a a Bilderberg-csoport ülésein? (A befolyásos emberekből álló csoport egy hollandiai szállodáról kapta a nevét, ahol először tartott ülést. Az évente összegyűlő csoport több összeesküvés-elméletben is szerepel mint egy, az egész világra befolyással bíró titkos társaság - a szerk.)

14:05
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Afganisztán és Koszovó is érdekli a Jobbikot

Szávay István, a Jobbik képviselője azt kérdezte Martonyitól, hogy az új kormány idején lesz-e változás az iraki és afganisztáni szerepvállalás ügyében. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a kormány milyen viszonyt kíván kialakítani a nemrégiben függetlenné vált Koszovóval, illetve mit tesz azért, hogy "visszatérítse Szlovákiát az európai útra".

14:07
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

4990 forintos cipőben ül Morvai Krisztina az alkotmányügyi bizottságban

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A kép az alkotmányügyi bizottságban, Pintér Sándor meghallgatása alatt készült. További képekért kattintson a fotóra!

 

14:17
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Rendre utasították Morvait és Gaudit

Steiner Pál MSZP-s képviselő arról kérdezte alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor leendő belügyminisztert, hogy mit szól ahhoz, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai léptek be polgárőr szervezetekbe. Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő és Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő közbeszólt, hogy ez miért baj. Balsai István bizottsági elnök figyelmeztette őket, hogy ne vágjanak közbe.

14:23
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér szerint rosszul oszlattak 2006-ban

Pintér szerint történtek rendőrszakmai hibák 2006 őszén, mert állítása szerint a tömegoszlatásra más szabályok vonatkoznak, mint amiket ott alkalmaztak.

14:25
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi: Ne beszéljenek zsidó világ-összeesküvésről!

Ha valóban fontosnak tartják, hogy segítsék a magyarság ügyét, a magyar parlamentben ne beszéljenek zsidó világ-összeesküvésről - mondta a jobbikos Gyöngyösi Mártonnak Martonyi. A miniszterjelölt szavába vágó Gyöngyösi szerint ez az Index hamisítása volt, amit azóta már helyreigazítottak. Gyöngyösi szerint ő csak a Bilderberg-csoportra kérdezett rá a plenáris ülésen, és azt mondta, annak ismert a személyi összetétele, a zsidó szó nem hangzott el a szájából.

Martonyi elnézést kért, de azt mondta: a Jobbiknak figyenie kell a szavaira, mert azoknak nemzetközi hatásaik is lehetne. a miniszterjelölt szerint ő nem jár a Bilderberg-csoport üléseire, csak egyszer, 2008-ban hívták meg. "Örülnék, ha járhatnék" - mondta Martonyi, aki szerint magasabb szintű érdekérvényesítésre adna lehetőséget, ha állandó meghívott lenne. Martonyi szerint a csoport változó személyi összetétellel gyűlik össze, tagjai közt ott van a holland királynő is.

14:30
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi szerint fontos cél az ENSZ BT-tagság

Az LMP-s Dorosz Dávid kérdésére Martonyi azt mondta: Magyarország számára fontos, hogy bekerüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsába. A kormány folytatni fogja elődje erőfeszítéseit, hogy 2012-2013-ban Magyarország tagja legyen a Biztonsági Tanácsnak. A szűkebb régióból Martonyi szerint két jelölt van, Magyarország mellett Szlovéniának vannak hasonló törekvései.

14:38
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi: Maradunk Afganisztánban

A jobbikos Szávay István felvetésére válaszolva Martonyi azt mondta: a magyar katonák maradnak Afganisztánban, mert szövetségesi kötelezettségeinket teljesítik. A miniszterjelölt szerint közvetve Magyarországot is fenyegetik azok mozgalmak, amelyek ellen Afganisztánban a NATO harcol, illetve a globális fenyegetések ellen csak nemzetközi összefogással lehet fellépni.

14:43
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Nem elég felkészült a társadalom Pintér szerint

Nem olyan felkészült a magyar társadalom, hogy civil szervezetek börtönt működtethessenek, ez állami feladat - jelentette ki egy kérdésre Pintér.

14:45
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Martonyi kész tárgyalni az új szlovák kormánnyal

Martonyi János szerint a szlovákiai magyar pártok helyesen teszik, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak az állampolgársági törvény módosítása miatt. Az a külügyminiszter-jelölt szerint egyértelműen diszkriminatív, és csak arra szolgál, hogy megtorolják vele a magyarországi törvénymódosítást. A magyar kormány nemzetközi szervezetekhez is fordul majd, mert úgy látják, a szlovák jogszabály nemzetközi szerződéseket is sért. Martonyi szerint a jelenlegi kormánykoalícióban a baloldali és a nacionalista pártok a magyarellenességben találták meg a közös hangot, és bízik benne, hogy a választások után ez változni fog. A hamarosan megalakuló új kormány a miniszterjelölt szerint készen áll arra, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen Pozsonnyal, amint ott is megalakul az új kormány.

14:55
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Liberális volt Szaddám Huszein egy jobbikos szerint

Arab viszonyok közt Szaddám Huszein liberális volt, Irakban pedig nyoma sem volt a fundamentalizmusnak - mondta a jobbikos Gyöngyösi Márton, aki az 1980-as években - apja munkája miatt - két évig élt az arab országban. A néhai diktátort szerinte az amerikaiak építették fel az iráni Khomeini ajatollahhal szemben, majd mikor már nem volt rá szükség, megszabadultak tőle. Martonyi szerint a gáztámadások áldozatai biztos nem neveznék liberálisnak Huszeint.

15:02
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatta a külügyi bizottság Martonyit

A külügyi bizottság 14 igen szavazattal 7 ellenében támogatta Martonyi János miniszteri kinevezését. Nemmel szavaztak Martonyira az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is.

15:18
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik Semjén Zsolt meghallgatása

A külügyi bizottság megkezdte Semjén Zsolt KDNP-elnök, leendő miniszterelnök-helyettes meghallgatását. Az ülésen megjelent Répás Ilona is, aki államtitkár lesz Semjén mellett.

15:21
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Semjén: A legfontosabb feladat az állampolgársági törvény végrehajtása

A következő időszak legfontosabb feladata az állampolgársági törvény végrehajtása, az állampolgársági ügyek intézése, az útlevelek kiállítása lesz - mondta Semjén Zsolt. Szerinte a törvény megszünteti azt a súlyos diszkriminációt, ami különbséget tesz a valamikor külföldre emigrált magyarok és azok közt, akiknek a feje felett csak az államhatárt húzták el.

15:24
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Semjén: A magyar állampolgársági törvény román mintát követ

Nem gondoljuk, hogy egy Magyarországon élő bármilyen nemzetiségű ember kárt és veszélyt jelentene, ha felveszi egy másik ország állampolgárságát - mondta Semjén, aki szerint egy szlovákiai magyar sem jelent veszélyt Szlovákiára. "Mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány valós identitása van" - mondta a leendő miniszterelnökhelyettes. A magyar állampolgársági törvény szerinte a román példát követi. Románia pedig havonta tízezer útlevelet ad ki főként moldáviai embereknek, ami ellen az EU semmilyen kifogást nem emelt.

Az ukrán törvények Semjén szerint csak elvileg tiltják a kettős állampolgárságot, de a gyakorlatban például a kárpátaljai románoknak van román, a donyecki oroszoknak pedig orosz útlevelük. "Minden remény megvan arra, hogy ukrán barátainkkal rendezni tudjuk" - mondta Semjén, aki szerit az ukránok nem egy maréknyi magyar, hanem 20 millió orosz miatt aggódnak.

15:30
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Kézrátétellel előállító rendőrökről beszélt Pintér

Pintér Sándor leendő belügyminiszter az alkotményügyi bizottság ülésén azt mondta, megnyugtató, hogy nem hangzott el kritika az 1998-2002 közötti időszakra. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) erre közbeszólt, hogy 1999-ben a rendőrök szétverték a Viking Klubot. Pintér erre mosolyogva így válaszolt: "Dehát tisztán emlékszem, hogy rendőrökre támadtak, mi pedig kézrátétellel előállítottuk őket." Az egyik fideszes képviselő nevetve helyeselt, mondván, "ahogy kell".

15:33
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Semjén: A szászok is kaphatnak állampolgárságot

A magyar állampolgársági törvény nem támadható nemzetközi fórumokon, mert nem tartalmaz diszkriminatív elemet, nem köti etnikai feltételekhez az állampolgárság megadását - mondta Semjén, aki szerint egy brassói szász is kérhet állampolgárságot, ha valamilyen szinten beszél magyarul, hiszen ősei valaha Magyarországon éltek.

15:36
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Semjén összehívná a MÁÉRT-et

Semjén Zsolt szerint minél előbb össze kell hívni a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), de a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára is szükség van. A két szervezet Semjén szerint más feladatot lát el, azok nem állnak egymással szemben. (Az előző kormány nem hívta össze a MÁÉRT-et, mert úgy vélte, abban egyes szervezetek belpolitikai érdekeket próbálnak érvényesíteni - a szerk.)

15:41
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Nemzeti jogvédő irodát akar Semjén

Semjén szerint létre kell hozni egy nemzeti jogvédő irodát, amely a Magyar Köztársasággal a háta mögött konkrét jogi segítséget nyújtana azoknak a magyaroknak, akiket identitásuk miatt támadás ér, illetve számon tartaná a magyarokat érő sérelmeket. A miniszterjelölt szerint ezen a téren Magyarországnak komoly lemaradása van más államokhoz képest.

15:55
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Diákigazolványt is adna a határon túli magyaroknak a Jobbik

Örülök, hogy ez a terület az ön felügyelete alá fog tartozni - mondta Semjénnek a jobbikos Szávay István, aki azt kérdezte a minisztrjelölttől: lát-e lehetőséget arra, hogy a határon túli magyar diákok magyar diákigazolványt kapjanak. Semjén erre azt mondta: abszolút nyitott erre, ki kell dolgozni a részleteket.

16:10
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Strasbourgban csapnak össze először a magyarok és szlovákok

Az Európa Tanács strasbourgi parlamenti közgyűlésén csap majd először össze az állampolgársági törvények miatt a magyar és a szlovák diplomácia - derült ki a külügyi bizottság csütörtöki ülésén. A bizottság fideszes elnöke, Balla Mihály azt mondta, levelet kapott a szlovák külügyi bizottság elnökétől, és ebből tudja, hogy a szlovákok már készülnek a közgyűlésre.

16:24
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Semjén: Szlovákiában intézményesült a magyarellenesség

Bármikor és bármilyen állampolgársági törvényt hoztunk volna, a szlovák politika problémát talált volna benne - mondta Semjén, reagálva Kovács László felvetésére. A miniszterjelölt szerint az a baj, hogy Szlovákiában intézményesült a magyarellenesség, a magarkártyát mindig előkapják, ha valamiről el kell terelni a figyelmet. Az állampolgársági törvény csak egy eleme a problémahalmaznak, amelyben ott van Malina Hedvig ügyétől kezdve Sólyom László köztársasági elnök kitiltásáig sok minden.

16:29
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Megkerülte a választójog kérdését Semjén

Nem tudom megmondani, milyen választójogi törvényt fog alkotni a jövőben a parlament - kerülte meg az egyértelmű választ a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban Semjén, aki hangsúlyozta, hogy szerdán az állampolgársági törvényt fogadta el a parlament, nem a választójogit. Semjén azt mondta: csak egyfajta állampolgárság van, azt nem lehet korlátozni azon az alapon sem, hogy ki fizet Magyarországon adót és ki nem.

16:34
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér átvezényelt rendőrökkel dolgozna

14 órától a rendészeti bizottság hallgatta meg a leendő belügyminisztert. Pintér a meghallgatáson arról beszélt, hogy szerinte a rendőrök utcai jelenlétét átvezényléssel lehet növelni. A Készenléti Rendőrség sokszor csak rendezvényeket biztosít, és a schengeni határ mellett is rendőrtöbblet van, ezekről a területekről lehet máshová vezényelni rendőröket - magyarázta.

16:35
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Egy alapba vonja össze a határon túli magyarok támogatásait a kormány

A ma Szülőföld Alapnak nevezett kasszába von össze minden, a határon túli magyar szervezetek és intézmények támogatására szánt forrást a kormány - mondta Semjén, aki szerint ezzel meg lehet szüntetni a pályázatok körüli zűrös viszonyokat és fölösleges párhuzamosságokat. Ebbe az alapba nem csak a kulturális jellengű támogatások kerülnek, de ide kerülnek majd a határon túli magyarok vállalkozásoknak szánt gazdasági támogatások is.

16:54
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik is támogatta Semjén Zsolt kinevezését

A külügyi és határon túli magyarok bizottsága 18 igen szavazattal, 2 ellenében támogatta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszter - illetve miniszterelnök-helyettes - kinevezését. Semjént támogatták a Jobbik képviselői is, a szocialisták nemmel szavaztak, az LMP képviselője már nem volt a teremben a szavazáskor.

17:07
május 27, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér nem akar csendőrséget

A Jobbik a csendőrségről kérdezte Pintér Sándort a leendő miniszter rendészeti bizottsági meghallgatásán. Azt válaszolta, a csendőrség katonai szerv, az pedig nem indokolt, hogy a katonaság rendvédelmi szervet irányítson. Nem vagyok csendőrségpárti - fogalmazott, hozzátéve, hogy az önkormányzati rendőrséget sem pártolja. A rendőrség szervezetileg alkalmas a feladatainak ellátására - mondta.