Hogyan válassz tökéletes tévét? Útmutató a fogyasztók számára a legfontosabb szempontok alapján

Vágólapra másolva!
Az, hogy a reklámok szerint milyen az ideális TV, nem biztos, hogy egyenértékű azzal, ami a vásárlók szempontjából a legjobb. Úgyhogy alábbi írásunkban olyan útmutatóval próbáljuk segíteni a beruházást, amiben ténylegesen a fogyasztói igények és azok maradéktalan kielégítése áll az első helyen.
Vágólapra másolva!
Forrás: Freepik

Hová kerül majd?

A televízióvásárlás kapcsán általában két kérdés merül fel szinte azonnal. Az első: mekkorát? Ez főleg a TV fizikai méreteire vonatkozó dilemma. A második: milyet? Ez meg inkább a képminőséget taglalja. Tagadhatatlan, hogy ezek a tényezők is fontosak, viszont van egy olyan felvetés, amit megéri mindenek előtt megválaszolni, mert nagyban befolyásolhatja a felelet a továbbiak alakulását. Ez a kérdés úgy hangzik: hová? Hová fog kerülni a kiválasztott tévé? A konyhába? A nappaliba? Esetleg a hálószobába?

Hogy ez miért annyira hangsúlyos? Egyszerű! A tévé optimális mérete attól függ részben, hogy mekkora távolságból kell rátekinteni. Evidens, hogy ha az ember orra előtt helyezkedik el a képernyő, akkor a kisebb modellek is nagynak tűnnek, a kijelző közelségének köszönhetően. Ám, amikor nagy távolságokat kell a tekintetek villanásának átívelni, akkor bizony a széles vászon nem földtől elrugaszkodott elgondolás. A fényviszonyok sem mellékesek. Az árnyékosabb, sötétebb terekben egészen máshogyan rajzolódnak ki a színek, a kontrasztok, mint ott, ahol ragyogó a fény, és ennek erőteljes volta alig mérsékelhető.

Konkrét példával élve a kicsi, ugyanakkor széles betekintési szöggel rendelkező típusok tökéletesek a konyhákba. A széles betekintési szög azért óriási előny az esetükben, mert így akár hagymaszeletelés közben is követhetőek a műsorok, úgymond fél szemmel, a kép torzulása nélkül. Ezzel szemben egy nappaliba, ahol azért általában minimum 2-3 métert kell átívelni a tekinteteknek, egy 120 centis képátmérőjű TV simán jó választás. Mindenki könnyen megtalálhatja a legmegfelelőbb készüléket az Euronics TV kínálatából!

Hova tűntek a plazmák? Mi van helyettük?

Elég csak végignézni a kínálatot, hamar feltűnővé válhat a plazma készülékek szinte teljes hiánya. A technológia fejlődése oda vezetett, hogy mára ezek a berendezések tényleg nyugdíjba vonultak. Ellenben jöttek helyettük a LED és OLED kijelzős modellek. A mai LCD készülékek már mind LED-esek. Hogy mi a jó bennük? Az többek között, hogy nappali fénynél is jól láthatóak, a képek élesek, a működés energiatakarékos. Az OLAD technológia a sötétebb jeleneteknél pazar színhűséget és kontrasztosságot borítékol, és ez a különbség tényleg szabad szemmel is jól érzékelhető. Sok esetben a két megoldás között az ár válik döntővé, ami egyelőre a LED-es technológia oldalára áll, lévén az OLED kijelzős típusok drágábbak.

Az okosság tényleg sokat nyom a latba?

Tényleg! Már szinte nem is érdemes olyan eszközben gondolkodni, ami nem okos. Napjainkban az internethez való könnyed kapcsolódás, a különböző streaming szolgáltatók használata, és az egyéb okos kütyük közötti zökkenőmentes kommunikáció alapvető, egyúttal érthető elvárás, aminek megéri eleget tenni.