Prof. Dr. Altorjay István: Az olyan szellemiséget képviselő díjakra, mint a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj mindig szükség van

Vágólapra másolva!
A neves szaktekintély a magyar orvoslás géniuszáról elnevezett díjat orvosi pályája egyik legnagyobb elismeréseként tartja számon a mai napig.
Vágólapra másolva!

Idén lenne 130 éves hazánk egyik legkedveltebb tudósa, Szent-Györgyi Albert biokémikus, akinek orvoskutatói munkássága olyan sokszínű és kalandos volt, hogy azóta is nagy hatással van az utókorra. A professzortól származó idézetek a mai napig közkézen forognak, éppúgy irányt mutatva az élő generáció-, ahogy az orvostársadalom számára is. Születésnapjára és életművére emlékezve, szeptember 16-án újraindult a jelölés a nevével fémjelzett Orvosi Díjra. Ez alkalomból Prof. Dr. Altorjay Istvánnal, a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék belgyógyászászával, gasztroenterológusával beszélgettünk, akinek munkásságát 2019-ben Orvosi Életműdíjjal ismerték el.

Prof. Dr. Altorjay István Forrás: Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

A professzor Nobel-díjának 80. évfordulóján életre hívott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj az elmúlt 6 évében a hazai orvoslás egyik legrangosabb elismerésévé vált. Az évente átadásra kerülő kitüntetés eddig 38 orvos vehette át, és minden bizonnyal idén is újabb 9 orvossal bővül majd a dicső névsor. Az Alapítvány idén úgy tiszteleg a C-vitamin felfedezőjének önzetlen humanitása és példás életútja előtt, hogy a díjat még e krízisekkel terhelt világunk nehézségei ellenére is megszervezi. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott díj nevezési időszaka szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján indult újra, és ismét minden páciens benevezheti megbecsült orvosát, mely által olyan dimenzióba emelkedik az orvos-beteg közötti kapcsolat, amelyben utóbbinak lehetősége van kifejezni köszönetét az őt segítő, gyógyító kezek felé.

„Szent-Györgyi Albert jelentősége természetesen messze túl mutat a C-vitamin felfedezésén, ő korának egyik valódi géniusza volt, aki egészen idős koráig rendkívül élénken foglalkozott a sejten belüli oxidációs folyamatok, a sejthalál, a daganatképződés alapvető kérdéseivel. Színes és magával ragadó egyénisége ugyanakkor emblematikus példája maradt a magyar szorgalomnak, invenciozitásnak és lendületnek. A hazai tudomány mai képviselői elé mindig követendő példaként állítható és teljesen jogos az a büszkeség, ahogy Szeged és Magyarország tekint mind a mai napig rá!" - fogalmaz Prof. Dr. Altorjay István, aki kérésünkre elmesélte azt is, hogy 1973-ban, egyszer személyesen is találkozott Szent-Györgyi Alberttel, aki 80 éves korában járt Szegeden, amikor az Egyetem a kerek évfordulót ünnepelte. Ő maga éppen friss másodévesként baktatott fölfelé az Egyetem központi épületében, amikor legnagyobb meglepetésére összetalálkozott a Dékáni Hivatal felé sétáló, Nobel-díjas tudóssal. „Emlékszem, kicsit alacsonyabbnak tűnt, mint amit vártam, de a köszöntésemre mosolyogva válaszolt és amikor autogramot kértem Tőle, készségesen adott is egyet. A fehér tollat, amit kezébe vett, azóta is ereklyéim között őrzöm." – meséli az életműdíjas orvos.

Forrás: Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

Origo: Néhány éve azt nyilatkozta: az egész emberhez kell érteni. Ma is érvényes ez a mondat?

Prof. Dr. Altorjay István: Valóban úgy gondolom, hogy az egész ember mindenképpen több, mint csupán az alkatrészek összessége, sajnos a modern orvostudomány a szuper specializáció csapdájában erről gyakran megfeledkezik. Ráadásul az ember nemcsak biológiai, de pszichológiai és szociális lény is, nem vitatható, hogy betegségeink hatékony kezelése igényel egyféle holisztikus megközelítést is, bár – miközben a páciensek igénye erre nő – az orvosok ezt egyre kevésbé tudják, merik, akarják képviselni. Ez persze esetenként idő kérdése is, amiből általában soha sincsen elég.

Origo: Ön miben látja életműdíjának jelentőségét, mit jelentett ez akkor és most?

Prof. Dr. Altorjay István: Az életműdíj nagyon nagy megtiszteltetés volt, különösen azért, mert a pácienseim felől indulhatott a kezdeményezés, ami némiképpen visszaigazolás is, hogy az az orvosi magatartás, azok a gyógyító törekvések, amelyeket 4. generációs orvosként – dédapám volt az első orvos a családban – főként szeretett Édesapámtól már gyermekként elleshettem és amit pályám során olyan tanító mesterek mellett, mint Rák Kálmán professzor, Győrffy Árpád tanár úr tökéletesíthettem, és amit főnökként képviselni és tovább adni igyekeztem, talán valóban helyes volt.

Origo: Hogyan értékeli hazánkban az orvos-páciens közötti kapcsolatot? Ön szerint tartunk valamilyen irányba?

Prof. Dr. Altorjay István: A betegek, páciensek és orvosok közötti kapcsolatoknak számos vetülete van, de mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő minőségű kapcsolatban az empátiának, őszinteségnek, türelemnek döntő jelentősége van. Ezzel kapcsolatban a MOTESZ által patronált „Az egészség 10 parancsolata" sorozatnak az utolsó kisfilmje éppen erről szól, javaslom, hogy nézzék meg!
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat 2017-ben a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy az orvosok olyan elismerésben részesülhessenek, mely munkásságuk szempontjából jelentős értékkel bír. Az Alapítvány elsődleges célja, hogy az orvosok sokszor embert és lelket próbáló munkájára felhívja a figyelmet, megteremtse a társadalmi elismerés lehetőségét, ahol maguk a páciensek is kifejezhetik köszönetüket. A professzor Nobel díjának 80. évfordulóján a szegedi orvospár, dr. Kardos Mária és dr. Jójárt Ferenc Szent-Györgyi özvegyével karöltve közösen életre hívott díj az eltelt 6 év alatt az egyik legrangosabb elismerés lett.
Beszélgetésünk alkalmából megkérdeztük Prof. Dr. Altorjay Istvánt arról is, szerinte mennyire jellemző ma hazánkra az egészségtudatosság, és úgy látja, hogy: „Sajnos ezen a téren eléggé el vagyunk maradva a sokat kerékpározó dánoktól, hollandoktól, stb. Mindenesetre az egészségre nevelést az óvodában kell elkezdeni, hiszen így nőhet föl az a generáció, amelyik sokkal jobban odafigyel a mozgásra, az egészséges táplálkozásra, a káros faktorok kerülésére, a megfelelő pihenésre, stb. Nem vagyok jós, de optimista alkat vagyok, bízom a józan döntésekben, bízom abban, hogy a megfelelő szaktudással rendelkező emberek kerülnek a megfelelő helyekre, bízom abban, hogy kellő körültekintéssel és széles körű adatgyűjtések eredményeként észszerű megoldásokat és kompromisszumokat sikerül találni, kidolgozni, hogy a társadalom előtt álló egészségügyi kihívásokat – öregedés, elhízás, daganatos betegségek, degeneratív kórképek, szociális gondoskodás, stb. – a lehető legjobban sikerüljön megoldanunk." – zárta a beszélgetésünket az elkötelezett orvos.

Forrás: Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

„A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj több üzenetet is közvetít. Inspirálni, lelkesíteni szándékozunk az orvoskollégákat, hogy folytassák, amit tesznek, amit képviselnek és egyben elismerés, hogy a hivatásukat magas szinten folytatják, amiért a betegeik is hálásak. A Szent-Györgyi nevével fémjelzett Díjjal népszerűsíteni szeretnénk a Professzor életútját, a hivatás és a sport szeretetét, azt, hogy érdemes kíváncsian és figyelemmel fordulni a természet felé. A fiatalokkal való törődésre, az értékek átadására is szeretnénk a figyelmet felhívni. Legendás tudósunk életében fentiek mind megvalósultak. Öröm számunkra, hogy a Díj létrehozásával célunkat megvalósulni látjuk, a figyelmet az egészségügy elismerésre méltó munkája felé tudtuk fordítani. Látjuk, hogy más cégek is inspirálódtak a mi munkánkból, és követik a példánkat abban, hogy orvosaink munkájának elismerésére szolgáló díjakat hoznak létre. Arra nagyon büszkék vagyunk, hogy a Szent-Györgyi Albert Díjra maguk a páciensek jelölhetik saját történetükkel az orvosaikat, így a társadalmi kommunikáció meg tud valósulni. Különdíjunkat és Életmű Díjunkat a szakmán belül rendkívül magas elismerésnek élik meg a díjazott kollégák." – mondta el a díj hetedik meghirdetése kapcsán dr. Kardos Mária, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány szóvivője, akik ezúttal az egészségnevelés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, amelyben véleményük szerint kulcsfontosságú szerepe van az orvosoknak. „Az orvosokban ebben több szinten is van szerepük, személyes példamutatás mellett képviselni kell a megfelelő nézeteket a szakrendeléseken, viziteken és a médiában is minél szélesebb körben." – tette hozzá Prof. Dr. Altorjay István.

A hetedik alkalommal életre hívott díjra tehát ezúttal is olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, mely során rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Érdemes mindannyiunknak számba venni a bennünket valaha kezelő orvosokat, és gyógyító munkájukért ezúton mondani köszönetet.

További információ itt.