A hűvösebb hónapok beköszöntével elérkezett az idő ellátogatni hazánk páratlan gyógyfürdőibe

rudas
Vágólapra másolva!
A téli utazásokkal kapcsolatban legtöbbünknek egyedülálló gyógyvizeink jutnak eszébe először, és szerencsére a zimankós hónapokban is számos különleges termálfürdő várja látogatóit tárt kapukkal, így az év leghidegebb időszakában is érdemes útnak indulnunk belföldön. A közös családi pihenéseknek, vagy baráti társaságok hétvégi programjainak tökéletes célpontjai lehetnek az ország szinte bármely pontján megtalálható, káprázatos gyógyfürdőink.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy hazánk a legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező országok egyike a világon: a Kárpát-medencében ugyanis világviszonylatban is egyedülálló, 2000 éves múltra tekint vissza a fürdőkultúra, Magyarországon közel 1500 termálkút és több mint 270-féle elismert ásvány- és gyógyvíz található, az ország területének 80%-a alatt pedig van valamilyen termálvíz. Nem csoda hát, hogy akármerre járunk is az országban, minden bizonnyal találunk a közelben legalább egy olyan fürdőt, ahol a kikapcsolódás, pihenés, családi élmények és a kényeztető kezelések hatására gyógyulhatunk és szépülhetünk is.

A római korba visszanyúló fürdőkultúránkat a törökök gazdagították tovább szakértő infrastruktúrájukkal, melyek egyes elemei a mai napig fellelhetők a többnyire a XIX. században épült gyönyörű, a hagyományok tiszteletben tartásával felújított fürdők épülteiben.

A tél közeledtével tehát itt az idő feltennünk magunknak a kérdést, vajon melyik hazai fürdőben keressünk lélekmelengető pillanatokat?

Az egri Török Fürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Egyetlen főváros sem büszkélkedhet annyi termálvizes fürdővel, mint Budapest, melyet sokan Európa-szerte a fürdővárosok királynőjeként emlegetnek, így terápiás célból, vagy pusztán kikapcsolódásért is érdemes ellátogatni ide, ahol sokak szerint valósággal megelevenedik a történelem: fürdőinkben és termálvizes forrásainkban ugyanis évezredek óta mártóznak meg jólesően az emberek – hála a fürdőkultúránk kialakulásához szükséges, föld alatt fakadó meleg vizes források hálózatának. Ahogy korábban is írtuk, hazánk területén a rómaiak teremtették meg fürdőkultúránk alapjait, ez pedig a török hódoltság alatt újabb fürdőkkel és számos, mai napig működő létesítménnyel gazdagodott.

A budapesti vizek mintegy száz mesterséges kúton keresztül, ám sok esetben természetes formában törnek a felszínre; ezek között találunk kellemesen langyosakat is, a legmelegebb azonban 77 °C-os.

Fővárosunk kiemelkedő és régóta töretlen népszerűségnek örvendő komplexuma a Széchenyi gyógyfürdő, mely inkább kastély, mint fürdő benyomását kelti: látogatóit mintegy 21 medence várja; melyek közül három szabadtéri. A nappali órákban a medencében sakkozók épp olyan természetes részét képezik a közegnek, mint a „sparty" elnevezésű éjszakai zenés fürdőestek színkavalkádja.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Budai-hegység tövében elterülő Gellért gyógyfürdő szintén felejthetetlen látvány, ugyanis a Duna legszebb szakasza mellé épült, de a Gellért-hegy lábánál elhelyezkedő, közel 450 éves, 21 meleg vizű forrás közelében elhelyezkedő Rudas gyógyfürdő is impozáns, ráadásul nemrég esett át egy felújításon. A népszerű fürdő tetőteraszának medencéjéből a főváros lenyűgöző panorámája tárul a fürdőzők elé. A Szent Lukács gyógyfürdő szintén jelentős ismertségnek örvend a művészvilágban, számos híres törzsvendége volt és van, akik tiszteletére emléktáblák és domborművek kerültek elhelyezésre, de légvonalban igen közel várja vendégeit 1919 óta a főváros legrégebbi szabadtéri strandfürdője is, a margitszigeti impozáns Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kissé távolabbra tekintve, Pest megyében a Gödi Termálfürdő, a Leányfalu Termálfürdő és a Ráckevei Aqua Land Termál- és Élményfürdő vár, hogy kikapcsoljon, gyógyítson, feltöltsön.

Hazánk gyógyvizeinek felkeresésével valóban úgy érezhetjük: a természet részei vagyunk, de történelmi fürdőinkben körbevesz minket a múlt, a tradíció, az egyedülálló épített és szellemi örökség is.

Az említettek mellett nem érdemes kihagyni a Balaton környékét, a Bük-Sárvár térséget, Gyulát és környékét, Debrecent és környékét, Szegedet és térségét valamit Tokaj és Nyíregyháza környékét és a Mátra-Bükk térséget sem; a csodatevő helyi termálvizek legtöbbje gyógyvízminősítéssel rendelkezik. Bükfürdőn található Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője is, amely több mint 30 medencével rendelkezik.

Aquaticum Debrecen Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre.

A Hévízi-tó vizének gyógyító hatását már a rómaiak felfedezték, a fürdő kialakítása a Festetics-család nevéhez köthető. A tó vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri, a biológiailag aktív, erősen kénszagú és enyhén radontartalmú gyógyvíz a benne található szerves és szervetlen, oldott és gáznemű anyagok egyedülálló elegyének köszönheti mára már tudományosan is igazolt gyógyhatását.

Hévízi Tófürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

1956-ban fedezték fel Makó gyógyvizét, melyhez kapcsolódva 2012-ben készült el Makovecz Imre tervei alapján a legendás kinézettel bíró Hagymatikum. Az országos gyógyfürdő minősítéssel rendelkező komplexumban a gyógyvíz és marosi gyógyiszap páratlan kombinációja mellett fürdőorvosok is segítik az egészségjavulást.

„Medicus curat, natura sanat" – az ismert idézet magyarul annyit tesz: az orvos kezel, a természet gyógyít.

Érdemes ennek szellemében a hideg téli hónapokban is felkeresni Magyarország különleges gyógyvizeit, hiszen gazdag természeti kincseink páratlan kikapcsolódást és feltöltődést nyújtanak testünknek és lelkünknek egyaránt.

Makói Hagymatikum Gyógyfürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.