Magánrendelőben is van már lehetőség részletfizetésre

Paying for order banking buying cafe cashier checkout commerce consumerism contactless device financial machine mobile money nfc payment pos reader retail selling swipe technology telecast terminal transaction transfer contemporary gadget media adult pers
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány az életünk minden területére hatott. Például azt is befolyásolta, hol, mikor, hogyan vásárolunk és fizetünk. Erről beszélgettünk Mondovics Péterrel, a Mastercard marketing menedzserével.
Vágólapra másolva!

Miért hatott a járvány a fizetési szokásainkra? Mi változott a fizetéstechnológia terén tavaly tavasz óta?

A koronavírus-járvány és a korlátozások miatt az otthonainkba kényszerültünk. Emiatt még egy bevásárlást is meg kellett tervezni, így a lakosság egy jelentős része átszokott az online vásárlásokra. Ez hatalmas lökést adott az e-kereskedelemnek, és a lendület 2021-ben sem csökkent. A digitális fizetési módok elősegítették a BNPL (buy-now-pay-later) fizetési megoldások, vagyis a „vásárolj most, fizess később!" terjedését is.

Mondovics Péter

Miért jó az, ha többet vásárolunk hitelre?


A BNPL megoldással igen gyakran 0 százalékos, de többnyire alacsony kamatra vásárolhatunk részletre. Ráadásul rendkívül kibővült azon termékeknek és szolgáltatásoknak a köre, amelyeket már részletekben törlesztve tudunk megvenni. Ezek nem túl nagy összegű kiadásokat jelentenek, a törlesztés pedig minden hónapban egyenlő részletekben történik. A cél tehát véletlenül sem az, hogy felelőtlen költésekre ösztönözzük a kártyabirtokosokat, hanem segítünk olyan helyzetekben megtenni az első lépést, ahol egy nagyobb összeg egyszeri kifizetése problémát okozhat.

MasterCard | Image Library_Bryan Derballa

Mi ebben az újdonság? Korábban is lehetett részletre vásárolni.


Az az új, hogy már rengeteg mindent, szolgáltatást is vásárolhatunk havi részletre anélkül, hogy személyi hitelt kellene felvennünk. A Mastercard Részletfizetés szolgáltatásának köszönhetően például olyan helyzetekben és üzletekben is fizethetünk részletre, amikre korábban gondolni sem mertünk. Elmehetünk végre egy régóta tervezett utazásra, vagy megvehetjük a ház felújításához szükséges alapanyagokat. Ruhákat rendelhetünk, ami a téli ruhatárfrissítést is megkönnyíti, vagy fizethetünk fogorvosnál a magánrendelőben is részletre. Se a fogászati kezelésre, se egy szépészeti beavatkozásra nem kell már egy összegben kifizetni a teljes árat.

Getty Images

Számos áruház kínál kamatmentes áruhitelt, és személyi hitelhez is könnyebb már hozzájutni, mint néhány évvel ezelőtt. Ehhez képest mit nyújt a kártyás részletfizetés?


Elég egy Mastercard kártya hozzá. Gyorsan, egyszerűen, átláthatóan vásárolhatunk vele, nincs szükség hitelbírálatra. Így már 20 ezer forint feletti értékben vásárolhatunk részletre, online és személyesen egy üzletben is. Azt a terminálnál eldönthetjük, hogyan szeretnénk kifizetni az összeget: egyben, vagy havi törlesztőrészletekben. A terméket megkapjuk, a törlesztés pedig havi részletekben történik.

MasterCard | Image Library_Bryan Derballa

Hogyan tudnak a kártyabirtokosok élni ezzel a lehetőséggel?

A kasszánál, vagy online fizetésnél a fizetési oldalon a vevő megadja, hogy hány hónap alatt, mikorra akarja kifizetni a teljes árat. Ettől függ a havi törlesztőrészletek mértéke. A beállítások után pedig egyszerűen jóváhagyja a tranzakciót.

Bármilyen bankkártya alkalmas a részletfizetésre ?

A Mastercard részletfizetési szolgáltatás jelenleg a Cetelem, az OTP, illetve az Erste Mastercard hitelkártyákkal, valamint az Erste Mastercard betéti kártyákkal vehető igénybe. A hitel feltételeit a kártyakibocsátó bank határozza meg.