Több mint 45 millió forint gyermekek gyógyítására

Vágólapra másolva!
A MOL Gyermekgyógyító Program élmény- és művészetterápiás programokat támogat 2005 óta. 2012-ben 33 szervezet nyert el összesen 45,8 millió forint értékben támogatást évközi foglalkozások vagy nyári táborok megvalósítására. A programok összesen több mint 7.000 gyermeket juttatnak fejlődési és gyógyulási lehetőségekhez. 
Vágólapra másolva!

A pályázati rendszerű támogatást 2005 óta igényelhetik nonprofit szervezetek, amelyek krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy veszélyeztetett gyerekek rehabilitációjával és fejlesztésével foglalkoznak. A program iránt évek óta nagy az érdeklődés, aminek oka az érintettek sajnálatosan magas száma és az a tény, hogy a gyógyításnak erre a formájára az egészségügyben nincs központi támogatás.
2012-ben 123 pályázat érkezett be több mint 200 millió forintos támogatási igényel. Közülük 33 szervezet kapott támogatást összesen 45,8 millió forint értékben. A pályázatokról a végső döntést a MOL Új Európa Alapítványának kuratóriuma hozta meg. A pályázatok bírálatában szakértő zsűri közreműködött, amelynek tagja volt Dr. Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Erős Antónia, az Egy csepp figyelem Alapítvány létrehozója voltak a tagjai.


Az élmény- és művészetterápiás foglalkozások a beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek gyógyításában egyre fontosabb szerephez jutnak, hatékonyságukat a szakemberek elismerik. A pályázati támogatás elnyerésével a legtöbb szervezet a beteg gyermekek számára ingyenessé vagy kedvezményessé tudja tenni a foglalkozásokon való részvételt. A 2012-13-as tanévben és nyári szünetben megvalósuló programok több mint 7.000 beteg, fogyatékos vagy veszélyeztetett gyermeknek kínálnak terápiás lehetőséget.


A támogatottak között van ebben az évben többek között a Meseterápia Alapítvány, amely az állami gondoskodásban élő veszélyeztetett gyerekeknek szervez nyári táborokat. A meseterápia mint módszer létrehozása Boldizsár Ildikó mesekutató nevéhez fűződik. Alapítványuk működtetésében két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Paloznakon a Meseterápia Központ, amely a nyári táborokra a gyerekeket fogadja.
"A mesék több ezer év tapasztalatait őrizték meg számunka. A mesehősök azokat az utakat mutatják meg, amelyek a legszorultabb helyzetből is kivezetnek. Mi minden gyermekre legkisebb fiúként vagy leányként tekintünk, mert hiszünk abban, hogy királyfinak és királylánynak születtek, és mindannyian királlyá vagy királynévá válhatnak saját életükben." - nyilatkozta Boldizsár Ildikó, a Meseközpont vezetője a módszerről.


A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen 250 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások nagysága meghaladja a 340 millió forintot.