Rendhagyó drámafoglalkozás Csányi Sándorral

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor színművész, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon lakóihoz látogatott és a Szív-kamara Színház társulatának közreműködésével az otthonban lakó gyerekeknek tartott drámafoglalkozásba kapcsolódott be. A MOL Gyermekgyógyító Program keretén belül szervezett délutáni foglalkozáson 10 gyermek vett részt, akik nyitottságukkal, őszinteségükkel és barátságos viselkedésükkel teljesen elvarázsolták a színművészt.
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]

A játékos drámafoglalkozáson a színész és a társulat tanárai mozgásgyakorlatokkal melegítettek be, majd ismert dalokat tanítottak a gyerekeknek. Ezt követően a gyerekek néhány közismert mesefigurát jeleníthetett meg jelmezbe öltözve. A foglalkozás legfontosabb része a megadott elemek segítségével kitalált saját színdarabok bemutatása volt, amelyet a gyerekek maguk értékeltek. Csányi Sándort a gyerekek azonnal maguk közé fogadták, a játékban és az értékelésben ő is aktívan részt vett A foglalkozás végén a természetesen a jutalom sem maradt el.

"Jó érzéssel tölt el, hogy az itt élő, szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek mennyire őszintén és barátságosan viselkednek. A drámafoglalkozást hihetetlenül lelkesen fogadták és az elejétől a végéig aktívan vettek részt. Az itteni családias légkör és a gyerekek magatartása egyaránt meghatott, az egyik kissrácnak pedig még egy személyes tárgyat is ajándékoztam búcsúzóul" - mondta Csányi Sándor, a Thália Színház előadóművésze, a MOL Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete.

A bicskei gyermekotthon az egykori Batthyány-kastélyban található, amelyet ma is mintegy húsz holdas hatalmas park vesz körül. Az itt élő közel 100 gyerek a nevelők áldozatos munkájának köszönhetően valóban családias hangulatban nevelkedik, az épületben kialakított 9 lakásotthont pedig vidám hangulat járja át. Az otthon területén gyógynövénypark, sportlétesítmény, történeti múzeum és általános iskola is található, és különböző tanítás utáni elfoglaltságokat is kínálnak a gyerekeknek, hogy szabadidejüket értelmes módon tudják eltölteni. Választhatnak a lovas, kerámia, kézműves foglalkozások vagy akár a zene, sport között.

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítványának ügyvezetője elmondta: "Az Alapítvány Gyermekgyógyító Programja olyan non-profit szervezeteket támogat, amelyek kifejezetten a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyermekeknek szerveznek élmény- és művészetterápiás programokat. A Szív-kamara Színház gyermekotthonokban végzett munkája már harmadszor nyerte el a támogatásunkat. Ma személyesen is láthattuk, hogy a gyermekek nemcsak élvezik ezeket a foglalkozásokat, de a lelki fejlődésük számára is rendkívül hasznosnak bizonyulnak."