Megnyugvást hoz a virtuális temető

Vágólapra másolva!
Egyetlen esztendő leforgása alatt több, mint félmillió ember látogatott el a tavalyi Halottak Napja előtt megnyílt, legújabb, legprofibb módon működő hazai kegyeleti honlapra, és már közel háromezer emlékhelyet is állítottak elhunyt hozzátartozóiknak az őket gyászolók. A bárki számára ingyenesen hozzáférhető virtuális sírkert számos lehetőséget kínál arra, hogy szeretteink emlékét méltóképpen őrizzük és ápoljuk.  
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Az imponálóan magas számok arról tanúskodnak, hogy sokunkban megvan az igény arra, hogy időhiányos, rohanó világunkban se csak évi néhány vagy éppenséggel a Halottak napja körüli egyetlen, rohamszerű látogatásban merüljön ki a rokonainkról, barátainkról való megemlékezés. Ebben segíthet és adhat akár egyfajta megnyugvást az internetes temető, hiszen ide - egy számítógép segítségével - akár mindennap ellátogathatunk.

Az alig egyéves, esztétikus iTree kegyeleti portálon (www.itree.hu) saját magunk alakíthatjuk ki a szeretteinknek szánt emlékhelyet és annak közvetlen környezetét. A sírkőre a valós temetőkhöz hasonló adatokat, fényképet vihetünk fel és virágot helyezhetünk el vagy gyertyát égethetünk rajta. Ahhoz, hogy ezt újra meg újra megtehessük, "karban is kell tartanunk" a sírt és környékét. A lényeg, persze, hogy mindeközben ott időzünk kedves halottunkkal, felidézzük a vele kapcsolatos emlékeinket. Ehhez más módon is segítséget kapunk: az eddigi hasonló hazai weblapoknál egyébként is sokkal komplexebb szolgáltatást nyújtó portál igazi különlegessége az, hogy a közösségi szájtokhoz hasonló funkciókkal is felruházták. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak "magunkban" emlékezzünk, hanem a többi élő hozzátartozóval, baráttal, kollégával együtt idézhessük fel a valamikori közös pillanatokat, vagy együtt reflektálhassunk az elhunyt számára létrehozott személyes adatlapon őrzött fotókra, szöveges tartalmakra (visszaemlékezések, kedvenc versek, receptek, stb). Már sok ilyen kis közösség alakult: létrejöttüket a kegyeleti portál kiemelten támogatja, például azzal, hogy iTallérokkal jutalmazza a minél nagyobb számú ismerős meghívását az oldalra. Az iTallér egy virtuális fizetőeszköz, amellyel az ingyenesen használható honlap regisztrált látogatója a kiemelt szolgáltatásokat "megvásárolhatja". Az új belépőnek automatikusan kiutalt iTallér-állomány a portál rendszeres használatával folyamatosan kiegészül.

Az emlékportált fejlesztő és üzemeltető csapat, a látogatók visszajelzéseit is figyelembe véve, újabban olyan funkciókat is kifejlesztett, melyek "valóságos" szolgáltatásokhoz is hozzásegítik a felhasználókat. Ilyen a sírBOLT, amely egy kegyeleti piactér: egy olyan közvetítő felület az iTree-n belül, melyen keresztül például valódi virágot vagy sírkövet rendelhetünk szerettünk valódi sírjára, vagy akár egy valós temetést is intézhetünk a portálon regisztrált Partnerek szolgáltatásait igénybe véve. Az internetes gyásztávirat szolgáltatással pedig magunk alkothatunk egyedi kivitelű és tartalmú, e-mailben szétküldhető táviratot az elhunyt adatlapján.