Guardian: tudták, hogy nincs Irakban fegyver

Vágólapra másolva!
Komoly kétségei voltak a brit és az amerikai külügyminiszternek az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati értesülések megbízhatóságát illetően - írja szombati számában a The Guardian. A brit lap úgy tudja, Jack Straw és Colin Powell már akkor is erősen kételkedett a tiltott iraki fegyverkezésről szóló hírszerzési értesülésekben, amikor azzal próbáltak minél nagyobb támogatást szerezni az Irak elleni háborúhoz, hogy állították: Irakot le kell fegyverezni, tömegpusztító fegyverei veszélyt jelentenek az egész világra. A brit külügyminisztérium tagadja a lap állításait, mégis úgy néz ki, hogy a tiltott iraki fegyverkezésről szóló vita tovább folyik.
Vágólapra másolva!

Jack Straw brit és Colin Powell amerikai külügyminiszter a New York-i Waldorf szállodában tartott négyszemközti találkozót nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának február 5-i ülése előtt. Az alig tíz perces találkozón mindkét diplomata kétségeit fogalmazta meg azt illetően, hogy elfogadhatók-e az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési jelentések - állítja a The Guardian brit napilap.

A lap szerint a brit külügyminiszter a Waldorfban tartott megbeszélésen azt mondta amerikai kollégájának: attól tart, hogy nem támaszthatók alá egyértelmű bizonyítékokkal Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök iraki tömegpusztító fegyverekről szóló bejelentései. Straw szerint ugyanis a hírszerzési értesülések nagy része csak feltételezés volt, amelyet konkrét tények és egymástól független források nem erősítettek meg.

A megbeszélésen - amelyről a The Guardian egy diplomatától értesült, aki látta Straw és Powell beszélgetésének átiratát - az amerikai külügyminiszter is azt mondta, hogy feltételesek azok a bizonyítékok, amelyeket amerikai hírszerzés gyűjtött a tiltott iraki fegyverkezésről. A lap szerint az amerikai külügyminiszter a találkozó után megjegyezte: aggodalommal távozik a megbeszélésről és reméli, hogy a dolgok, amelyek kiderültek nem visszafelé sülnek majd el.

A The Guardian szerint a két külügyminiszter találkozójáról szóló "Waldorf-átiratok" a NATO diplomáciai köreiben forognak. A lap szerint az iratokról szóló információk olyan diplomatáktól szivárogtak ki, akik annak idején támogatták az Irak elleni háborút a tömegpusztító fegyverek leszereléséért, most viszont "úgy gondolják, hogy becsapták őket". A brit külügyminisztérium már szombat hajnalban tagadta, hogy a The Guardian-ben említett New York-i találkozó valaha is létrejött volna.

Az iraki tömegpusztító fegyverek azt követően kerültek az érdeklődés középpontjába, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter hét elején kijelentette: elképzelhető, hogy Iraknak már rég nincsenek tömegpusztító fegyverei. A The Times korábban azt írta, hogy a londoni parlament hamarosan megvizsgálja a brit titkosszolgálatok jelentéseit, amelyek szerint Szaddám Huszein volt iraki elnöknek hatalmas készletei vannak tömegpusztító fegyverekből.

A BBC értesülése szerint a brit titkosszolgálatok annak idején maguk is erősen kifogásolták, hogy a kormány azt állította: az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben vannak. A BBC úgy tudja, hogy ezt a fordulatot a brit miniszterelnöki hivatal utasítására írták bele a hírszerzési jelentésekbe. Tony Blair brit kormányfő pénteki varsói látogatásán ezt a felvetést teljesen abszurdnak nevezte.