USA: lehet, hogy Szaddám igazat mondott

Vágólapra másolva!
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint elképzelhető, hogy Irak a márciusi amerikai-brit támadás előtt megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit. Az Irak elleni háború egyik legfőbb érve éppen az volt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek veszélyt jelentenek a világra. Rumsfeld ugyanakkor kijelentette: a szövetségesek tovább folytatják a fegyverek keresését.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában kijelentette: elképzelhető, hogy az iraki tömegpusztító fegyvereket már megsemmisítették - írja a BBC. Az amerikai kormányzat eddig soha nem utalt arra, hogy Iraknak már nincsenek tömegpusztító fegyverei.

Az Irak elleni amerikai támadás egyik legfőbb oka éppen az volt, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik. A Szaddám-kormányzat képviselői korábban töbször azt nyilatkozták, hogy a felhalmozott vegyi- és biológiai fegyvereket már megsemmisítették.

Az amerikai csapatok eddig két mobil vegyilabort találtak Irakban. Az összes többi tömegpusztító fegyverek megtalálásáról szóló amerikai jelentés utólag tévesnek bizonyult. Rumsfeld ugyanakkor kijelentette: a szövetségesek tovább folytatják a nyomozást az iraki tömegpusztító fegyverek után, de a több száz gyanús hely átvizsgálása hosszú időt vehet igénybe.