Irakról tárgyalt Budapesten a brit védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Az iraki újjáépítésről és a két ország közötti kapcsolatokról tárgyalt kedd délelőtt Geoffrey Hoon brit védelmi és Kovács László magyar külügyminiszter Budapesten. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a két politikus kitért az iraki magyar szerepvállalással kapcsolatos hétfői elutasító parlamenti szavazásra. Kovács László csalódását fejezte ki emiatt, Hoon pedig csak annyit jegyzett meg, hogy a brit kormány tiszteletben tartja a magyar parlament döntését.
Vágólapra másolva!

Kovács László csalódott az iraki magyar békemisszióval kapcsolatban tanúsított ellenzéki magatartás miatt, de a jövő héten újra benyújtja a kormány az erről szóló javaslatát. A magyar külügyminiszter erről azt követően beszélt, hogy megbeszélést folytatott Geoffrey Hoon brit védelmi miniszterrel. Hoon Juhász Ferenc magyar honvédelmi miniszter meghívására érkezett Budapestre. A brit politikus a magyar iraki küldetéssel kapcsolatos hétfői döntésről csak annyit jegyzett meg, hogy a brit kormány tiszteletben tartja a magyar döntést.

Hetekig húzódik a döntés az iraki misszióról/itthon/20030428azmdf.html

Kovács a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy a nagyobbik ellenzéki párt a háború alatt végig a békéről beszélt, és nem tartja következetes magatartásnak, hogy a békepárti Fidesz ahhoz sem járult hozzá, hogy napirendre tűzzék az ügyet. Kovács László kijelentette, az ellenzéki pártnak fontosabb a kormánnyal való szembenállás, mint a békefenntartás Irakban. A külügyminiszter szerint ez nem csak a Magyarország és a nagyhatalmak közötti kapcsolat szempontjából fontos, hanem a leendő iraki állammal kialakítandó kapcsolat szempontjából is.

Kovács László a brit védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásról elmondta, hogy érintették az iraki adminisztráció újraszervezése és az újjáépítés legfontosabb feladatait és a humanitárius segélyek eljuttatását. Szóba került a transzatlanti együttműködés és az európai uniós közös biztonság- és külpolitika kérdésköre is.

Kovács elmondta azt is, hogy tárgyaltak az országok közötti kétoldalú kapcsolatokról, és tájékoztatta a védelmi minisztert a magyarországi EU-népszavazásról. A brit alsóház a közeljövőben megkezdi az uniós csatlakozással kapcsolatos döntések ratifikálását, és várhatóan az elsők között végez ezzel az uniós országok közül. Kovács László beszámolója szerint a megbeszélésen érintették Magyarország térségbeli szerepét, és tájékoztatta Geoffrey Hoont arról, hogy a magyar kormány dolgozik a kedvezménytörvény módosításán.

Geoffrey Hoon a Magyarország és Nagy-Britannia között fennálló szoros kapcsolatról beszélt, megjegyezve, hogy tárgyalásainak célja a kapcsolatok további erősítése. A brit védelmi miniszter tolmácsolta Tony Blair brit miniszterelnök köszönetnyilvánítását Magyarország iraki háborúval kapcsolatos támogató magatartása miatt, megjegyezve, hogy ezt mind az Egyesült Királyság, mind az Egyesült Államok nagyra értékelte. Hoon kitűnőnek nevezte a két ország együttműködését a NATO-n belül, és reményét fejezte ki, hogy ez az Európai Unión belül is így lesz.

A brit politikus az iraki újjáépítéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy több ENSZ-határozatra is lesz szükség lesz, így például az "olajért élelmiszer" programhoz, a szankciók feloldásához és az újjáépítés egészéhez, ezekről már folynak a tárgyalások New Yorkban az ENSZ-szel. A brit kormány igyekszik konstruktívan hozzáállni a kérdéshez - mondta.