A kurdok állítják, megszerezték Hanákint is

Vágólapra másolva!
Kurd jelentések szerint az iraki csapatok kivonultak a Bagdadtól 130 kilométerre északra lévő Hanákin városából, amit elfoglaltak a kurd egységek. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió délelőtt még harcokat jelentett a térségből. A kurd műholdas hírtelevízió szerint a szövetséges csapatok bevonultak Mahmúrba is.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Kurd politikai vezetők szerint az iraki hadsereg kivonult az észak-iraki Hanákin városából, ahova kurd csapatok vonultak be csütörtök délelőtt. Hanákin elestéről a Kurdisztáni Hazafias Szövetség vezetője, Bahtiar Hekmat Muhammad Karim kurd parancsnok számolt be, de részleteket nem említett. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió délelőtt még harcokat jelentett a Bagdadtól 130 kilométerre északra fekvő városból.

Délelőtt amerikai harckocsik vonultak be Erbílbe, a kurdok ellenőrizte észak-iraki terület legnagyobb városába, ahol az amerikai erők segítették a kurd előrenyomulást a Bagdad által birtokolt városokban és olajmezőkön - jelentette a brit hírügynökség helyszíni tudósítója.

"Felszabadították" szerdán az északnyugat-iraki országrészben található Mahmúrt, amely félúton fekszik Kirkuk és Moszul között - állította a műholdas kurd televízió csütörtökön. A jelentés szerint a várost immár nem a Szaddám Huszein iraki elnök rendszeréhez hű erők ellenőrzik, hanem újra kurd irányítás alá került. A tévé nem közölte, milyen módon esett el Mahmúr, és más forrásból a hírt nem erősítették meg. Irak északi, kurdok lakta részen több fontos körzet még az iraki kormányerők kezén van.