Bombatámadás ért bagdadi orosz diplomatákat

Vágólapra másolva!
Bombatámadás érte azt a konvojt, amely a bagdadi orosz nagykövetség munkatársait szállította el az iraki fővárosból. A támadásnak több sérültje is van. Egyelőre nem tisztázott, hogy az irakiak vagy a szövetségesek felelősek a súlyos incidensért. A katari amerikai parancsnokságon nem tudták megmondani, hogy a szövetségeseknek lehetett-e köze a támadáshoz.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Bombatámadás érte a bagdadi orosz nagykövetség konvoját - közölte a BBC az Interfax hírügynökségre hivatkozva. A konvoj a nagykövetség alkalmazottait szállította, akik éppen távozni készültek az iraki fővárosból. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint sebesültek is vannak köztük. A moszkvai bejelentés szerint a konvojt - amelynek tagja volt a nagykövet is - akkor érte támadás, amint elhagyták Bagdad határát az iraki-szíriai határ irányában.

Oroszország intézkedéseket tesz, hogy a sebesültek mielőbb orvosi segítséghez jussanak és a diplomaták akadálytalanul elhagyhassák Irak területét - jelentette az MTI. Moszkvában vasárnap bekérették a külügyminisztériumba az amerikai és az iraki nagykövetet is, és - mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentette - "kemény hangon" követelték tőlük az orosz állampolgárok biztonságának szavatolását, az incidens kivizsgálását és a felelősök megbüntetését.

Egyelőre a jelentések nem tértek ki arra, kik támadták meg a Bagdadból távozó orosz diplomaták csoportját.

Korábban Oroszország hivatalosan tiltakozott Washingtonnál amiatt, hogy légicsapások érték Bagdadnál azt a körzetét, ahol az orosz nagykövetség is található. A súlyos incidensről, az orosz diplomáciai autókonvojt ért támadásról azonnal tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Az incidensről szó esett a katari amerikai parancsnokságon tartott tájékoztatón is. A parancsnokságon úgy tudják, hogy az orosz diplomáciai konvoj "még mindig mozgásban van". Vincent Brooks dandártábornok, az Irak elleni inváziót irányító katari főparancsnokságon tartott vasárnapi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy az orosz gépkocsisor távolodik Bagdadtól, a konvoj változatlanul mozgásban van.

Brooks közlése szerint vizsgálják a diplomáciai járművek elleni támadásról szóló jelentéseket. Az amerikai tábornok egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy a szövetséges erőknek volt-e valami közük az esethez, valóban voltak-e sebesülések, és milyen körülmények között történhetett a jelentésekben említett támadás.