Lépésről lépésre haladnak Bagdad felé

Vágólapra másolva!
A szövetséges csapatok egyre közelebb kerülnek Bagdadhoz, igaz, néhol szinte csak lépésről lépésre tudnak haladni. Az amerikai-brit csapatok kemény utcai harcokat folytatnak az iraki fővárostól 80 kilométerre délre lévő Hindíjában. Folytatódtak a Bagdad elleni légitámadások is, melyek főleg a Huszein család érdekeltségeit célozták. Heves harcokat jelentettek Nedzsefből is. A város közelében egy félreértés miatt amerikai katonák hét civilt öltek meg.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A szövetségesek egyre közelebb kerülnek Bagdadhoz. Hétfőn az iraki fővárostól 80 kilométerre délre voltak heves utcai harcok a szövetségesek és az irki Köztársasági Gárda egységei között. Az összecsapásokban az amerikai-brit csapatoknak szinte utcáról utcára kell megküzdeniük a város ellenőrzéséért. A Hindíja mellett kiépített állások a szövetségesek Bagdadhoz legközelebbi támaszpontjai.

Bár jóval enyhébb légicsapások érték Bagdadot, folytatódott az iraki főváros bombázása. A szövetségesek már napközben is támadták hétfőn az iraki fővárosban lévő elnökipalota-együttest. Keddre virradóra is főleg a Huszein család érdekeltségeit érték légicsapások. Hétfőn a szövetségesek kilőttek egy telefonközpontot is.

Kemény harcok folynak az Eufrátesz mentén is. Nedzsefből már hétfőn is heves összecsapásokat jelentettek. A BBC tudósítása szerint a szövetséges csapatok szinte teljesen körülzárták a közép-iraki várost. A hírek szerint a harcokban legalább 100 iraki katona esett el.

Kedden reggel a város közelében amerikai katonák szétlőttek egy iraki autót, mert nem állt meg egy ellenőrzőpontnál. A jármű szétlövése után kiderült, hogy kizárólag nők és gyerekek utaztak benne. Hét gyermek és nő meghalt, ketten megsebesültek. Összesen tizenhárman utaztak az autóban, négyen sértetlenek maradtak.

Folytatódnak a harcok Násziríjánál is. A városhoz tegnap 5000 katonából - részben kommandósokból - álló erősítés érkezett, akiknek a bagdadi utánpótlási útvonalak ellenőrzése lesz a feladatuk. A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be kedden reggel, hogy a szövetséges csapatok behatoltak a városba, és segélycsomagokat osztottak ki a civilek között. A tudósító szerint a segélyért sorban álló tömegben többen is azt kérték az amerikai-brit katonáktól, hogy hozzanak még utánpótlást. Az irakiak élelmiszert, vizet és gyógyszert akarnak - jelentette.

A brit hírtelevízió tudósítója beszélt néhány angolul értő helyi lakossal is. Egy angolul beszélő civil arra kérte a tudósítót, hogy mondja meg Robin Cook korábbi múlt brit külügyminiszternek, hogy jó ember, amiért nem támogatja a háborút. A jelentés szerint a legtöbb ember nem úgy éli meg az Irak elleni hadműveletek, mint egy felszabadító akciót. A tudósító úgy vélte, hogy az emberek többsége láthatóan nem kívánja Szaddám távozását.

Bászrát, a második legjelentősebb iraki várost hétfőn zárták körül a szövetséges csapatok, közel húszórás küzdelem után. A szövetségesek jelentései szerint a hadművelet közben jelentős eredményeket értek el az amerikai-brit csapatok. A hírek szerint elfogtak öt magas rangú iraki tisztviselőt és megölték a Köztársasági Gárda egyik ezredesét.

Az iraki hadsereg eközben újabb légitámadást intézett Kuvait ellen. Az iraki lövedéket azonban egy Patriot rakétával már Dél-Irak fölött megsemmisítették. Brit egységek most azt próbálják megállapítani, hogy honnan lövik ki rakétáikat az irakiak.

Irakban eddig legkevesebb 589 civil vesztette életét. Az elesett iraki katonák száma ismeretlen. Az amerikai hadsereg 43 katonája halt meg, és 17 tűnt el. A brit csapatok 26 embert vesztettek eddig. Meghalt két újságíró is Irakban.