Húszórás ütközetben kerítették be Bászrát

Vágólapra másolva!
Brit lapértesülések szerint a szövetséges csapatoknak közel 20 órás ütközet végén sikerült bekeríteniük a dél-iraki Bászrát. Az amerikai-brit csapatok heves ellenállásba ütköztek a város környékén. A szövetségesek a harcokban zsákmányolt fegyvereket - az előírások ellenére - nem semmisítik meg, hanem megpróbálják eljuttatni a városba, mivel arra számítanak, hogy a fegyverek segítségével népfelkelés robban ki Bászrában.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A brit tengerészgyalogosok egyre jobban megközelítik Bászrát azt követően, hogy éjszaka jelentős előrelépéseket értek el az elmúlt húsz órában. Az amerikai-brit csapatok a dél-iraki olajközpont Abu al-Kasszib nevű elővárosánál intéztek támadást az irakiak ellen.

A vasárnap délután megindult hadművelet kezdetekor a szövetségesek elfoglalták az irakiak egyik jelentős állását, elfogtak öt magas rangú iraki vezetőt, és megölték a Köztársasági Gárda egyik ezredesét. Az akcióban több száz hadifoglyot ejtett az 1000 fős brit kommandós csapat. A támadást a BBC-nek nyilatkozó katonai vezetők a háború eddigi legnagyobb brit akciójának nevezték. A brit hírtelevízió helyszíni tudósítója szerint a csaknem 20 órás ütközet után a brit királyi tengerészgyalogság hétfőre gyakorlatilag bekerítette a dél-iraki nagyvárost. A jelentések szerint a brit csapatok annak ellenére érték el a jelentős sikert, hogy nagyon erős iraki ellenállásba ütköztek.

A BBC jelentése szerint a brit légierő a várostól északra fekvő olajmezők környékén 17 iraki tankot semmisítettek meg. Több páncélozott katonai járművet is kilőttek, és támadták a környéken lévő iraki csapatok állásait is. Bászra határánál áll a brit haderő gerincének számító 7. páncélos dandár - a híres Sivatagi Patkányok - is, de a brit hadvezetés szerint a város ellen indított frontális támadás súlyos veszteségekkel járna mindkét oldalon.

Al Lockwood, a brit hadsereg szóvivője a hadműveletről azt mondta, hogy az akciót nagy körültekintéssel hajtották végre. Lockwood szerint hasonlóan óvatosak lesznek a város felszabadításánál is. A szóvivő a BBC-nek azt mondta, hogy minden eszközt igénybe vesznek majd, ami szükséges lehet a város felszabadításához. Hozzátette ugyanakkor, hogy elsősorban azt veszik figyelembe, hogy Bászrában 1,3 millió civil van még most is, akiket biztonságba kell helyezni.

Ez volt az Irakba vezényelt brit haderő eddigi legnagyobb ütközete a háború kezdete óta. A hétfői The Daily Telegraph értesülése szerint a brit tengerészgyalogosok parancsba kapták, hogy a Bászránál zsákmányolt iraki fegyvereket - főleg Kalasnyikov géppisztolyokat - az általános előírástól eltérően ne semmisítsék meg, hanem juttassák el a város civil lakosságához. A brit napilap szerint ugyanis a hadvezetés arra a következtetésre jutott, hogy a lázadók csak akkor tudják megdönteni a Baath Párt hatalmát, ha felfegyverzik őket.

Forrás: REUTERS
A civilek segítségére számítanak

A szövetségesek már többször beszámoltak róla, hogy a városban Szaddám-ellenes felkelés tört. Brit értesülések szerint az irakiak fenyegetéssel, kivégzésekkel kényszerítik a bászrai lakosságot, hogy Szaddámért harcoljanak. Ezeket a híreket azonban az iraki vezetők mindvégig tagadták.

A The Daily Telegraph szerint a brit erők közvetlen kapcsolatban vannak a bászrai ellenzékkel, és a város megszerzését elsősorban a felkelés megszervezésével és segítésével akarják elérni.

A brit lap megbízásából készített felmérés szerint érezhetően csökkent a háború támogatottsága a brit közvéleményben. A hetente háromszor elvégzett kutatások legújabb, hétfőn közölt eredménye azt mutatta, hogy a lakosság 54 százaléka helyeselte a fegyveres beavatkozást, 38 százalékuk ellenezte. A múlt csütörtökön 59:35 volt az arány a támogatók javára. Azok aránya, akik szerint a hadműveletek jól, vagy nagyon jól alakulnak, 65 százalékra süllyedt az egy hete mért 84 százalékról. Ugyanakkor 12 százalékról 34 százalékra szélesedett azoknak a tábora, akik szerint a háború rosszul vagy nagyon rosszul halad.