Irak öngyilkos merénylőket toboroz

Vágólapra másolva!
Tarik Aziz egy televíziós interjúban megerősítette, nagy számban jelentkeznek arabok és muzulmánok öngyilkos merénylőnek, hogy segítsék Irakot az amerikai-brit szövetség elleni harcban. Az iraki miniszterelnök-helyettes elismerte, toborozzák a merénylőket, akik azonban szerinte nem terroristák, hanem szabadságharcosok. Irakba egy iraki tábornok szerint már 4000 öngyilkos merénylő érkezett.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Az egész arab világból jelentkeznek öngyilkos merénylőnek emberek az Irakot megszálló szövetségesek ellen - közölte Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes az ABC televíziónak adott interjúban. Tarik Aziz szerint az arabok és a muzulmánok teljes szívükkel támogatják Szaddám Huszein rezsimjét az amerikai-brit "igazságtalan, agresszív és gyarmatosító" háború ellenében.

Az öngyilkos merénylők önkéntesen jelentkeznek szolgálatra Irakban - állítja a miniszterelnök-helyettes. Tarik Aziz szerint ez lehet hogy meglepi az amerikaiakat és a briteket, ám számukra természetes.

Arra a kérdésre, amelyben azt tudakolták, hogy toboroznak-e terroristákat Tarik Aziz elismerte hogy toboroznak, de elutasította a terrorista kifejezést. Mint fogalmazott, ha megtámadják, minden országnak joga van megvédenie magát olyan módon, ahogy tudja. Szerinte nem terroristákról, hanem hősökről, szabadságharcosokról van szó.

Egy iraki tábornok vasárnap Bagdadban bejelentette, 4000 önkéntes merénylő érkezett Irakba, akik készek meghalni az amerikai-brit szövetségesek kiűzése érdekében. Vasárnap egy palesztin katonai szervezet azt közölte, öngyilkos merénylőinek első hulláma megérkezett Irakba. Az al-Kudsz brigádok - az Iszlám Dzsihád szervezet katonai szárnya - szerint a merénylők csoportjának küldetése, hogy "beteljesítsék a az arab és muzulmán föld megvédésének szent kötelességét".

Szaddám Huszein korábban posztumusz előléptette és kitüntette azt a tisztet, aki szombaton négy amerikai katonát ölt meg öngyilkos merényletével. Az iraki vezető szerint arabok ezrei állnak készen hasonló akciókra, és a közeljövőben újabb támadásokra számíthatnak a szövetségesek.

A szövetséges katonáknak így újabb nehézséggel kell szembenézniük Irakban, a hagyományos és egyéb támadások, illetve az orvlövészek jelentette veszély mellett. Egy amerikai tábornok szerint ezek a fejlemények nem érintik jelentős mértékben a teljes hadműveletet, esetleg kisebb változtatásokat hajtanak végre.