Jordániában harcra készen - helyszíni riport

Vágólapra másolva!
Szaddámért és az iraki népért harcolni vágyó arabokkal találkozott a jordániai fővárosban, Ammanban az [origo] helyszíni tudósítója, Makai József. A tettre kész fiatalemberek csak arra várnak, hogy minden veszéllyel dacolva eljussanak Bagdadig, és szembe kerülhessenek az amerikaiakkal.
Vágólapra másolva!

Szerencsés esetben Adnan fél nap alatt Bagdadba érkezik. Reméli még idejében, hogy harcolhasson az amerikaiak ellen. A jordániai építkezéseken segédmunkásként dolgozó Adnan iránytaxival akar eljutni Ammanból az iraki fővárosba.

A betontepsiszerű parkolóban csupán 3-4 nagy viharvert iraki taxi parkol. Mindegyik amerikai gyártmányú. A csomagteret csordultig töltött benzineskannákkal pakolták meg. Szemtanúk szerint az amerikai légierő lebombázta a jordán-iraki határ és Bagdad közötti benzinkutat.

Irakkal szolidáris tüntetők Jordániában - az [origo] helyszíni riportja/irak/20030325irakkal.html

Ali Abid második napja van Ammanban. Kereskedőket hozott ki Irakból, most pedig arra vár, hogy visszafele is legyen utasa. Ali három gyerekét és feleségét tartja el a taxizásból. Nehéz kenyér: jelenleg esélyesebbnek tűnik ruletten nyerni, mint az iraki fővárosba eljutni. A nyílt sivatagi terepet átszelő aszfaltcsíkon Ammanból Bagdadba utazók túl jó cépontot nyújtanak az amerikai és brit repülőknek. A háború első napjaiban a légitámadásokban meghalt egy jordániai sofőr.

A bombázások miatt nagyon veszélyes közlekedni - mondta Ali.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy az autópályán kiégett civil és katonai járműveket láttak. A repülők a felüljárók többségét használhatatlanná tették.

Térkép a hadműveletekről/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html

Ali nem tapasztalt amerikai katonai jelenlétet Irak nyugati részén. A háború elején amerikai források közölték, hogy a koalíciós erők elfoglalták a H2 és H3 jelzésű repülőtereket. Mindkét létesítmény az autópálya közelében van. A jelentéseket nem lehet ellenőrizni, mert még iraki katonák vannak a határátkelőhelyen.

Ammanban jelenleg mintegy 1600 újságíró várja, hogy előttük is megnyíljon az iraki határ.

A síita Ali Abid két évet szolgált az iraki seregben. Szaddám Cityben, a főként síiták lakta bagdadi külvárosban él. Az ammani parkolóban utasokra várva azt mondta, hogy amikor az amerikaiak megérkeznek Bagdadba, harcolni fog ellenük.

Az iraki rezsim korábban bejelentette: minden felnőtt férfi fegyvert kapott, hogy megvédhesse az országot. Bagdadnak több mint ötmillió lakosa van.

Khalid is hazáját és családját készül megvédeni. "Szaddám Huszein jó ember. Szeretjük és támogatjuk" - mondta. A hat elemit végzett Khalid Szaúd-Arábiában dolgozott sofőrként. A háború miatt jött Jordániába, remélve, hogy innen könnyebben eljut Irakba. Khalidnak két öccse van. Utoljára a háború előtt hallott róluk, azóta nem tudott telefonálni. Akkor jól voltak. Mindketten katonák.

Jelenleg csupán az Amman-Bagdad sztráda köti össze az iraki fővárost a külvilággal. A segélyszervezetekben dolgozó források nem tartják valószínűnek, hogy a bombázások teljesen használhatatlanná tennék az autópályát. Úgy tudni, a sztráda lesz a Bagdadnak szánt segélyszállítmányok fő útvonala.

A közlekedés nem szakadt meg, csupán körülményes és drága lett. A harcot türelmetlenül váró Adnan a békebeli ár tízszeresét fizeti, hogy Bagdadba jusson. A háború előtt 10 dollárért lehetett Ammanból az iraki fővárosba utazni.

Adnant hét fivére és egy nővére várja. A harci lázban égő fiúnak nincs katonai kiképzése. Szerinte az amerikaiak zsidók és ő "nem szereti a zsidókat". "Nem akarom, hogy a zsidók uralják az országot" - mondta. A pelyhedző szakállú, pattanásos arcú Adnan még sohasem lőtt emberre.

Makai József, Amman