3500 iraki katona adta meg magát eddig

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld közlése szerint eddig közel 3500 iraki katona adta meg magát a szövetségeseknek. A miniszter a haditervet ért kritikákról szólva annyit mondott, hogy ez egy jó terv, amelyről teljes az egyetértés az amerikai hadvezetésen belül. Rumsfeld kijelentette: "A háború kezdetéhez még közelebb vagyunk, mint a végéhez".
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, reggeli adatok szerint mintegy 3500 iraki katona adta meg magát a szövetségeseknek. Rumsfeld elítélte azt az iraki gyakorlatot, hogy vörös kereszttel ellátott autókkal szállítják a fegyvereket. A védelmi miniszter szerint ez törvénysértő, akárcsak az, hogy civil ruhába öltözött, fehér zászlót lengető katonák támadnak a gyanútlan amerikai és brit katonákra.

Rumsfeld a tájékoztatón közölte: "A háború kezdetéhez még közelebb vagyunk, mint a végéhez". "Ez a hadjárat még veszélyesebb lehet az elkövetkező hetekben" - tette hozzá, utalva arra, hogy az iraki Köztársasági Gárda elitalakulatai védik Bagdadot.

A szövetségesek haditervét ért kritikákról szólva Rumsfeld azt mondta, ez egy jó terv. Hozzátette: a híresztelésekkel ellentétben az amerikai hadvezetésen belül mindenki egyetértett ezekkel a tervekkel.

Richard Myers, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke, aki szintén részt vett a tájékoztatón kijelentette, hogy minden Tommy Franks tábornoknak, a térségbeli erők parancsnokának a "briliáns terve" szerint halad. Myers elutasította azokat a főleg nyugalmazott tábornokok által hangoztatott bírálatokat, hogy a felvonultatott erő nem elég Bagdad elfoglalására, a szárnyak védelmére, az utánpótlási vonalak biztosítására. Myers emlékeztetett arra, hogy veszteségeik túlnyomó részét olyan irakiak okozták, akik civil ruhába öltözve törvénytelenül megtévesztették a szövetségeseket.

Rumsfeld közlése szerint a Pentagon olyan hírszerzési értesüléseket kapott, amelyek szerint az iraki erők Bagdad közelében vegyi fegyvert vethetnek be a szövetségesek ellen. Az értesülések a miniszter szerint arra utalnak, hogy minél közelebb kerülnek a koalíciós erők Bagdadhoz és Tikrithez, annál nagyobb a valószínűsége, hogy vegyi fegyvert vetnek be ellenük.