Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ismét B-52-esek tartanak Irak felé

Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint hajnali egy óra előtt ismét felszálltak a B-52-es bombázók a nagy-britanniai fairford támaszpontról. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy a gépe Irakba tartanak, de fegyverzetük alapján egyértelmű, hogy bevetésre indultak. A bombázóknak 5-6 óra kell, hogy megérkezzenek Irak fölé.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Vasárnap kora hajnalban ismét elindultak a brit királyi légierő fairfordi támaszpontjáról a február vége óta ott állomásozó amerikai B-52-es hadászati bombázók. Az iraki háború kezdete óta másodszor szálltak fel az angliai katonai repülőtérről az óriásgépek. A BBC információi szerint ezúttal két bombázó indult útnak. Pénteken nyolc gép szállt fel a fairfordi bázisról.

Az indulás időpontja - közép-európai idő szerint hajnali 1 óra előtt - reggeli támadást feltételez, mivel a B-52-eseknek 5-6 órába telik a mintegy 4 ezer kilométeres út megtétele az iraki hadszíntérig. Az iraki zónaidő két órával a közép-európai idő előtt van.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html',%20500,%20620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A brit védelmi minisztérium az előző, pénteki bevetés után nem erősítette meg, hogy a B-52-esek ténylegesen iraki bevetésre indultak, de ez kevéssé kétséges, miután a gépeket mind a pénteki, mind a vasárnap hajnali indulás előtt hadianyaggal rakták meg, és a szárnyuk alatti fegyverpilonokon is rakéták voltak. A fairfordi támaszpontra összesen 14 B-52-es érkezett a múlt hónapban.

Erről a repülőtérről szálltak fel az első öbölháborúban, valamint az 1999-es koszovói konfliktus idején is az Európából bevetésre induló B-52-esek. Fairford több háborúellenes tüntetés színhelye volt az elmúlt hetekben, legutóbb éppen szombaton tiltakoztak több ezren a támaszpont mellett az iraki háború ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről