Elindultak a B-52-esek

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt elindultak első iraki bevetésükre a nagy-britanniai Fairford légi támaszpontra még februárban áttelepített amerikai B-52-es hadászati bombázók. Az eddigi korlátozott légi akciók helyett ezzel megkezdődhetnek az átfogó légi támadások az iraki célpontok ellen.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A brit királyi légierő támaszpontjára összesen 14 B-52-es érkezett a múlt hónapban, most nyolc indult el Irak felé. A gépeket már az előző napokban feltöltötték hadianyaggal. A bombázóknak csak néhány órába telik, mire Irak fölé érnek. Ugyanakkor várhatóan a következő néhány napban még a korlátozott légi támadások folytatódnak Irak ellen. Egy amerikai katonai parancsnok csütörtöki nyilatkozata szerint mindez része a nagyszabású akciót bevezető haditervnek.

A csütörtöki korlátozott légi támadások kapcsán egy brit katonai szakértő a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy ezek a csapások még nem az Irak elleni teljes légi támadást jelentik. A fő légi akciókat várhatóan a most útnak indult B-52-es nehézbombázók kezdik majd.

A B-52-es hadászati bombázót (a Stratofortresst) a Boeing-cég kezdte el gyártani még az ötvenes években: ez a hatalmas, nyolc hajtóműves gép óriási hatósugárral rendelkezik, és eredetileg stratégiai csapások végrehajtására tervezték a Szovjetunió ellen. Végül azonban a vietnami háborúban esett át a tűzkeresztségen (ahol az amerikaiak többek között szőnyegbombázásokra vetették be), és az 1991-es Öböl-háborúban is fontos szerepet játszott.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlIraknak nincs esélye a szövetségesekkel szemben/irak/20030320ahaditechnikai.html

A gép igazi monstrum: 49 méter hosszú, szárnyainak fesztávja 56 méter, teljes terhelés mellett 219 tonna a felszállósúlya. Az elmúlt évtizedekben több mint 700 darabot építettek belőle, és még ma is mintegy 100 korszerűsített B-52-es szolgál az amerikai légierőben. A repülő hatósugara 12-14 ezer kilométer, s mivel a levegőben is utántölthető, szinte korlátlan ideig a levegőben maradhat: ennek csak a hatfős személyzet tűrőképessége szab határt.

A Stratofortress majdnem ezer kilométeres óránkénti sebességet érhet el, és 27 tonnás fegyverzettel rendelkezik: bombákkal, levegő-föld rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel.