Összeül a nemzetbiztonsági kabinet - erősítik a védelmet

Vágólapra másolva!
A reggeli órákban ülést tart a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje, amelyen eldől, szükséges-e bármilyen intézkedés Magyarországon a háború miatt.  A Magyar Honvédségnél nem rendeltek el magasabb készültséget az Irak ellen csütörtök hajnalban kezdődött katonai akció miatt. A Határőrség Országos Parancsnokságán operatív törzs állt fel csütörtök hajnalban, amely az iraki események kapcsán kialakult helyzetet értékeli. Az ORFK szóvivője közölte: megerősítették a taszári amerikai katonai bázis, a stratégiai jelentőségű szállító, hírközlési és energetikai vállalatok, a diplomáciai épületek, fontosabb közintézmények és a Ferihegyi repülőtér védelmét. 
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a támadás Irak ellen/nagyvilag/20030320megkezdodott.html

Kovács László külügyminiszter csütörtök hajnalban bejelentette, hogy reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet. Ott dől el, hogy a kormány tesz-e bármilyen intézkedést az Irak ellen megkezdődött háború miatt. A külügyminiszter szerint az elmúlt napokban megtett biztonsági intézkedések egyelőre elegendőnek tűnnek, és Magyarország biztonságban van. A külügyminiszter arra utalt, hogy a két nappal ezelőtt adott amerikai ultimátum után megerősítették bizonyos magyarországi intézmények, vállalatok és közlekedési csomópontok védelmét. Kovács kijelentette, hogy a kormánynak kész forgatókönyve volt a háborús helyzetre, és ennek megfelelően azonnali lépésre nincs szükség.

Kovács értékelése szerint Szaddám Huszein magatartása vezetett a háborúhoz. "Tizenkét éve bújocskázik, tizenkét éve nem tartja be az ENSZ határozatait, ez az oka a háborúnak."

A magyar kormány illetékesei természetesen idejében értesültek az Irak elleni katonai akció megkezdéséről, és ennek megfelelően alakítják mai programjukat - közölte az MTI-vel a kormányszóvivő csütörtök hajnalban. Gál J. Zoltán azt követően nyilatkozott, hogy az amerikai elnök Washingtonban bejelentette, megkezdődött a katonai művelet Irak leszerelése érdekében.

A Magyar Honvédségnél nem rendeltek el magasabb készültséget az Irak ellen csütörtök hajnalban kezdődött katonai akció miatt. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója csütörtök hajnalban az MTI-nek elmondta azt is, hogy a Honvéd Vezérkar és a katonai titkosszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi a helyzetet.

A Határőrség Országos Parancsnokságán operatív törzs állt fel csütörtök hajnalban, amely az iraki események kapcsán kialakult helyzetet értékeli - értesült az MTI. Várhatóan az operatív törzs kora reggel kezdődő tanácskozásán derül majd ki, hogy elrendelnek-e bármiféle intézkedést a magyar államhatár őrzésével kapcsolatban.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az MTI-nek csütörtökön hajnalban, az Irak elleni katonai akció megkezdését követően elmondta: a korábban elkészített intézkedési tervnek megfelelően megerősítették a taszári amerikai katonai bázist, a stratégiai jelentőségű szállító, hírközlési és energetikai vállalatok, a diplomáciai épületek, fontosabb közintézmények és a Ferihegyi repülőtér védelmét. Itt a repülőtér biztonsága mellett fokozottan ellenőrzik a térségből érkezőket is.