Percenként egyeztetnek az invázióról

Vágólapra másolva!
Wesley Clark nyugalmazott amerikai tábornok szerint a szárazföldi erők már csak arra várnak az iraki határon, hogy a légierő előkészítse a terepet az invázióhoz. A haditervet készítő tábornokok szerinte váratlan húzásokkal lepik meg Szaddám Huszein csapatait. A brit védelmi miniszter szerint nem szabad arra számítani, hogy az iraki konfliktus gyorsan véget ér.
Vágólapra másolva!

Wesley Clark, az amerikai hadsereg nyugalamazott tábornoka, a NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a háború következő szakaszáról, hogy várhatóan már nem várakoznak sokáig az iraki határ közelében tétlenül a szárazföldi egységek. Szerinte percenként egyeztetnek egymással telefonon a vezérkar és a határon állomásozó erők parancsnokai a támadás megindításáról.

A háborút megindító légitámadás első hulláma készíti elő a terepet a gyalogság és a páncélosok inváziójához. A szövetségesek a következő napokban várhatóan a csütörtökihez hasonló, korlátozott légitámadásokat hajtanak végre Irak ellen, közölte egy amerikai tábornok Kuvaitban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik a teljes légitámadás Irak ellen, amelyben már részt vesznek majd a nehézbombázók is.

Clark szerint már csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy megindítsák a szárazföldi erőket Bagdad felé. A nyugalmazott tábornok szerint ugyanis gondosan össze kell hangolni a légitámadásokat és a szárazföldi hadműveleteket. A megfelelő pillanattal Clark szerint nem várnak sokáig, az afganisztáni hadműveletek során éppen a tábornokok késlekedése miatt csúszott ki Omár molla az amerikai erők kezei közül, most nem követik el újra ugyanezt a hibát.

Clark elmondta azt is, hogy miután az irakiak már számítanak a szárzaföldi támadás megindítására, a haditervet készítő tábornokoknak váratlan megoldást kell alkalmazniuk, amire nem számít Szaddám.

Az [origo] Irak-oldala /irak/index.htmlHírek az iraki háborúról

Az amerikai tábornok mellett a brit védelmi miniszter is beszélt a háborúról a londoni parlament csütörtöki ülésén. Szerinte nem szabad feltétlenül arra számítani, hogy az iraki konfliktus gyorsan véget ér. Nem szabad alábecsülni a szövetségesek előtt álló nehézségeket és veszélyeket, mivel olyan rezsimmel van dolguk, amelynek kegyetlensége nem ismer határt és amely semmire sem becsüli az emberéletet - mondta a miniszter az MTI jelentése szerint.

A védelmi miniszter alsóházi nyilatkozata szerint Szaddám Huszein iraki elnök rezsimje az ország leszerelésének fő akadálya, a stratégiát ezért "úgy tervezték meg, hogy az Huszein eltávolítását eredményezze".