Várhatóan nő a kislakások iránti kereslet

Vágólapra másolva!
Az Otthon Centrum közvetítőlánc előrejelzése szerint a közeljövőben megfordul az elmúlt pár év látványos lakásméret-növekedési tendenciája. A hitelszigorítások nyomán már jövőre nőhet a kisebb lakások iránti kereslet.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztőrészletek emelkedése miatt hosszabb távú strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméret csökkenése.

"Várakozásunk szerint januártól már érezhető lesz a keresleti eltolódás a kisebb és olcsóbb lakások felé. Meglepő módon idén ismét tapasztalható a szokásos év végi jelenség: több nagy értékű eladás is decemberben zárult" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Szeptemberben egy fiatal pár bátran tervezhette egy 60 négyzetméteres lakás vásárlását (az önerőn felül, például, 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer forintos törlesztőrészletű, svájcifrank-alapú hitellel kalkulálva). Most a hasonló euróalapú hitelek 110 ezer forint körüli részletei alighanem a pár millió forinttal olcsóbb, egy szobával kisebb lakások felé terelik a vásárlókat.

A kisebb lakások iránti várható keresletnövekedés miatt az ingatlanközvetítő hálózat szerint reális annak az esélye, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméretet a változó vevői igényekre szabják. Így csökkenhet a hálószobák mérete (bár hivatalosan most már csak legfeljebb 8 négyzetméterig), vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni.

Az alábbi táblázatok azt mutatják, hogy alacsonyabb összegekért mit lehet ma kapni a piacon. Az árak természetesen nagyban függnek a lakás állapotától, valamint kisebb mértékben a szintszámtól és a belső elrendezéstől.

Forrás: [origo]
Forrás: Otthon Centrum; tényleges, 2008-as tranzakciós árak

Nyolcmillióért tehát a kevésbé kedvelt fővárosi lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve jó minőségű, de nagyrészt földszinti téglagarzon, vagy akár másfél szobás - igaz, rosszabb állapotú - lakás kapható. Ugyanakkor a megyeszékhelyeken a 1+2 fél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű téglaépítésű lakás jön ki ennyiből.

Igazán lakható méretű családi házat, ha a jó állapot is követelmény, csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron. "Az alacsony árkategóriájú, kisebb méretű lakások piacán is széles választási lehetőségük van a vevőknek, bár egyértelmű, hogy 12 millió forintért már jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, és szélesebb kínálatból választhatunk. Ezen az árszinten már akár Budapesten is találhatunk új építésű, kétszobás társasházi lakást" - jegyezte meg Kühne Kata.

A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet ugyanakkor a bérlakáspiac. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, sőt az óvatosabb hitelképesek is feltehetően inkább kivárnak az eladósodással, és átmenetileg lakást bérelnek - áll az OC elemzésében.