A régióban csak Budapesten elég a lakás

Vágólapra másolva!
Ahogy a térség fővárosainak többségében, úgy Bukarestben is nagy a lakáshiány, ezért az idén is drágulás várható. A városban 135 ezer új otthonra lenne szükség, de évente csak néhány ezer épül.
Vágólapra másolva!

Romániában várhatóan az idén is nőnek az ingatlanárak, mivel a kínálat továbbra is mélyen a kereslet alatt marad, vélik ingatlanpiaci tanácsadók és pénzügyi szakemberek.

Manfred Wimmer, az osztrák Erste Bank tulajdonában lévő Román Kereskedelmi Bank (BCR) ügyvezető elnöke szerint a várható drágulás miatt a következő években is nagy nyereséggel kecsegtető beruházások lesznek az ingatlanpiacon.

A Cotidianul című bukaresti napilap által idézett Wimmer azonban megjegyzi, hogy a növekedés várhatóan nem lesz olyan látványos, mint az elmúlt három évben tapasztalt áremelkedés.

A legnagyobb romániai pénzintézet vezetője szerint a kereslet és a kínálat közötti különbség még sokáig megmarad. Példaként említette, hogy Bukarestben évente csak tízezer lakást építenek, holott a kereslet eléri a 200 ezret. Wimmer szerint a kereskedelmi célra hasznosítható telkek esetében is hasonló jelenség tapasztalható, ugyanis az összfelület mindössze 1,2 százaléka eladó.

A kereslet és a kínálat közötti szakadékra rámutat a lengyel REAS ingatlanpiaci tanácsadó cég egyik jelentése is, amely a BCR vezetője által vázolt helyzetnél is borúsabb valóságról számol be. A dokumentum szerint Bukarestben a tavaly átadásra tervezett 6500 lakásból mindössze kétezer készült el.

Az elemzés szerint a górcső alá vett kelet-közép-európai fővárosok közül valamennyi lakáshiányban szenved. Kivétel csak Budapest, ahol 509 lakás jut ezer lakosra, és ezzel a magyar főváros meghaladja az európai uniós átlagot, amely ezer lakosonként 490 lakás.

A kereslet alapján Bukarestben 135 ezer lakásra lenne még szükség, Szófiában 82 ezer, Varsóban 63 ezer, Zágrábban pedig 56 ezer lakás megépítése számolná fel a kereslet és kínálat közötti különbséget.