Kivárnak az autóutak menti befektetők

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem pezseg az új építésű autóutak és autópályák környezetében a logisztikai, termelői célú ingatlanvásárlás, illetve -bérlés. Mezőkövesden új telephelyre költöztetnék át az ipari park egy részét, Kisteleken az érdeklődési szintig jutottak a leendő befektetők, míg Szegeden az autóút közelébe költöznek át a vállalkozások.
Vágólapra másolva!

Mezőkövesden egy háromhektárnyi ingatlant kíván értékesíteni az önkormányzat az ipari park mellett, ahol kereskedelmi és szolgáltatási célú vállalkozások letelepedését látnák a legszívesebben. Vinter Szilárd, a város ipari parkjának ügyintézője arról számol be, hogy eddig sorra visszaléptek az érdeklődők a nyugati elkerülő út és a régi M3-as által felkínált terület benépesítésétől, annak ellenére, hogy teljes kommunális ellátottság fogadná őket.

Aki csak a térképre bökve tekint Mezőkövesdre, feltűnhet neki a város kitűnő földrajzi fekvése. A matyóföldi főváros közel fekszik a történelmi hagyományaival és megújuló iparával méltán büszkélkedő Egerhez, és az M3-as továbbépítésével kényelmesen megközelíthetővé vált Debrecenből is.

Az érdeklődők figyelmét az erre vezető vasúti fővonal is felkeltette, ám ilyen adottságok is kevésnek bizonyulnak, ha a befektetőknek az önkormányzat nem tud egyéb vonzó kedvezményt, illetve területfejlesztést nyújtani.

Vinter Szilárd szerint évek óta keresik a fejlődés lehetőségeit. Megoldás lehetne, ha a városban jelenleg szétszóródva, illetve az autópálya mentén működő, ipari tevékenységet űző vállalkozásokat áttelepítenék erre a háromhektáros területre, amely szervesen fejlődhetne tovább a régi ipari parkkal együtt. A benépesítéshez szükséges forrásokat leginkább pályázati úton szeretnék megszerezni.

Elemzők rámutatnak: Mezőkövesden a térség átlagához képest mindig magasabb árak mellett cseréltek gazdát az ingatlanok. Sokan számítottak ennek a jelenségnek az erősödésére, ám az autóút közelsége érdekes módon egyelőre nem hat ösztönzően az ingatlanárakra. A helyzetet azzal magyarázzák az itteniek, hogy csupán tájékozódnak, kivárnak a befektetők.

Bozsányi Ilona, a kisteleki polgármesteri hivatal kabinetirodájának munkatársa szerint az utóbbi hónapokban erősödött a befektetők érdeklődése a kisváros ipari parkja iránt, ahol egy jelentős zöldterület még beépíthető. Az egy éve megnyitott ipari parkban elsősorban raktárcsarnokokat, a város egyéb részein pedig felvásárolható, beépíthető területeket keresnek az érdeklődők.

A jelentkezők raktárigényei meglehetősen eltérőek: akad, aki 200 négyzetméternyit, mások a 2000 négyzetméter felettit keresik. Mivel a parkon belül kevés az egybefüggő, nagy ingatlanok száma, a város nem zárkózik el jelentős értékű, más területekre szemet vető befektetői szándéktól sem.

A cél, hogy felkínálják az M5-ös autóút által teremtett fejlesztési lehetőségeiket, amelyek várhatóan serkentik majd a térség agráriparát, kertészeti vállalkozásait, illetve a környék településeinek arculatába illeszthető ipari tevékenységeket. Bozsányi Ilona rámutatott, a fiatal kisteleki ipari park fejlődését gyorsítaná, ha találnának ehhez egy jelentős erőt képviselő befektetőt.

A vállalkozások közvetítésében a kezdettől fogva támaszkodnak az ITDH szolgáltatásaira, illetve a park menedzsmentje végzi az ipari park bemutatását a városba érkező befektetők, ingatlanfejlesztők előtt.