Zónás ingatlanadót akar a volt OLÉH-elnök

Vágólapra másolva!
Átlagosan 20 ezer forintos mértékű ingatlanadót tartana jónak a nemrég megszűnt Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal volt, az Ingatlan Parlament jelenlegi első embere. Borsi László szerint három évbe telik megteremteni az értékalapú adózás feltételeit.
Vágólapra másolva!

Értékalapú ingatlanadót nem lehet addig bevezetni, amíg nincs ingatlankataszter, így átmenetileg korrigált területalapú adót kell alkalmazni - mondta Borsi László, az Ingatlan Parlament elnöke az őszi RealEast Expo Budapest bemutató sajtótájékoztatján.

Az idén először, szeptember 27-30. között megrendezendő RealEast a környező országokban már működő, hasonló nemzetközi bemutatók magyar megfelelője lesz. A 8 ezer négyzetméteres Syma csarnok fele már elkelt, de a szeptember eleji jelentkezési határidőig biztosan megtelik - mondta a tájékoztatón Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács Elnöke, aki egyúttal a RealEast vezérigazgatója is.

Eddig külföldi ingatlanos cégek jelezték részvételüket Spanyolországtól az Egyesült Államokon át Kínáig. A magyar régiók ingyen kapnak 20-20 négyzetméteres standokat, de van régióközpont, amely ennél nagyobbat bérelt magának.

A kínálatot bemutató vásár mellett konferencia is kíséri a rendezvényt. Ennek két témája közül az egyik a fenntartható városfejlesztés, míg a másik a XXI. század eleji ingatlanfejlesztés problémái. A rendezvény fővédnöke Göncz Kinga külügyminiszter. Részvételét már jelezte az angol, a spanyol, a román és a San Marinó-i építési szakminiszter is.

A tájékoztatón szóba került az ingatlanadó bevezetése is, amelyről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a két kormánypárt koalíciós szerződésében értékalapú adózás bevezetése szerepel 2009-től.

Borsi László a magyar ingatlanos szervezetek véleményét tolmácsolva kifejtette, hogy az ilyen adózást csak ingatlankataszter alapján lehet bevezetni. Ennek az elkészítése három évet vesz igénybe, és néhány milliárd forintba kerül.

Addig a településeket övezetekre kell osztani, és az azokhoz rendelt szorzókkal kell a négyzetméterekhez tartozó adót kiszámítani. Például Budapest öt övezetre osztható, 1-től 5-ig terjedő szorzóval. Az egy lakás-négyzetméterre meghatározott adót ezzel a szorzóval kell korrigálni, majd megszorozva az alapterülettel kijön a fizetendő adó.

A 4,2 milliós lakásállomány után - átlagosan 20 ezer forintos adóval számolva - 80 milliárd forintos bevételhez juthatna az állam.