Nem szegte kedvünket a Vir-szigeti botrány

Vágólapra másolva!
A magyarok továbbra is szívesen vásárolnak nagy értékű horvát ingatlanokat, de a legtöbb ottani vevő német. Idehaza elsősorban a Várban vásárolnának a luxust kereső külföldiek.
Vágólapra másolva!

Továbbra is élénk a külföldi befektetői kereslet a fővárosi luxusingatlanok iránt. A legnépszerűbb az I. kerület és a Vár, ahol a kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat, és a vásárlókat nem rettenti el az 1 millió forintot is jóval meghaladó négyzetméterár - áll a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó nemzetközi hálózat, az Engel & Völkers csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint nem szegte a magyarok horvátországi befektetési kedvét a Vir-szigeteki ingatlanbotrány. Horvátországban gyors ütemben, továbbra is élénk magyar érdeklődés mellett bővül az új építésű luxusingatlanok piaca, bár a vevők több mint fele német.

Mozsár István, az Engel & Völkers hazai és a régiós képviseletének vezetője a közlemény szerint a horvát piacot még alakulónak nevezte, hiszen szavai szerint a taxistól a fodrászig mindenki foglalkozik ingatlanközvetítéssel. Hozzátette: leginkább a tengerparti luxusvillák és az új építésű, prémium kategóriás komplexumok iránt nagy az érdeklődés, ezeket akár négyzetméterenként 5-6 ezer eurós áron kínálják a befektetők.

A régió piacáról Mozsár István elmondta, hogy az elmúlt 10 évben megháromszorozódtak a csehországi lakásárak, de a növekedés az utóbbi három évben, Csehország európai uniós csatlakozása után gyorsult fel. A növekedés, úgymond, még korántsem ért véget: a piac különösen a fővárosban, Prágában szárnyal, ahol jelenleg a legnépszerűbb ingatlanok a belvárosban található, műemlék jellegű házak exkluzív lakásai. Ezek 4100 és 5700 euró közötti négyzetméteráron kelnek el. Az exkluzív prágai villák pedig 715 ezer euró körül mozognak.

Az Engel & Völkers 2007 első negyedévében a teljes hálózatát tekintve 29,9 millió eurós, az ingatlanok értékesítési jutalékából származó árbevételt ért el, ami 39 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A cég az első negyedévben rekordértékű, 750 millió eurós (189 milliárd forint) összértékű ingatlant értékesített. A társaság közép-európai terjeszkedését a magyar iroda irányítja.