Régiós központ lesz a magyar Engel-irodából

Vágólapra másolva!
A horvátországi, csehországi, romániai irodanyitásokat budapesti központjából irányítja a dinamikusan növekvő Engel and Völkers luxusingatlan-közvetítő. A vállalat Magyarországon a vidéki városokban is jelen van.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is jelen lévő, luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó nemzetközi hálózat, az Engel and Völkers az idén 40 százalékkal növelte bevételét, amely meghaladta a 100 millió eurót - áll a cég közleményében.

Az Engel and Völkers (E and V) 2005 decemberében lépett a magyar piacra. A luxusszegmensben egyedüli nemzetközi cégként irodái működnek Szombathelyen, Siófokon és Budapest I. kerületében.

Hamarosan megnyílik a XII. kerületi, majd a következő néhány hónapban a Belváros két pontján, az V., illetve VI. kerületi, valamint a II/A és a II. kerületi, illetve további két vidéki képviselet.

Az Engel and Völkers világviszonylatban is sikeresen üzemel, a tavalyi évhez képest mintegy 40 százalékos bevételnövekedést könyvelhet el a cég, amely várhatóan jócskán meghaladja a 100 millió eurót.

A hamburgi székhelyű, franchise-rendszerben terjeszkedő márka közép-európai (horvát, román, cseh, szlovén, magyar) régiós bővülését - a franchise-jogok birtokosaként - a budapesti képviselet irányítja.

Horvátországban Rab szigetén már megtalálták első partnerüket, az iroda jövő márciusban nyílik, és hamarosan Zadarban is lesz képviselet. A horvát piacon a külföldi ingatlanvásárlók listáját a németek vezetik 51 százalékkal, a második hely az osztrákoké 11 százalékkal, a magyarok 5 százalékkal a harmadikok.

A cseh régió is élénk érdeklődést mutat a luxusingatlan-közvetítő hálózat iránt. Itt a közelmúltban, Prágában írták alá az első licencpartneri szerződést, és előkészületben van egy másik megállapodás is. A jövő év első felében pedig Bukarestben és a román tengerparton várható irodanyitás.

Egy képviselet megnyitásához körülbelül 70 ezer euró szükséges, és az első félévre még további 60 ezer eurót kell szánni. Az irodák a magyar átlagnak megfelelő 5-6 százalék közötti jutalékkal dolgoznak.

Az E and V magyar ingatlanportfóliójának egyharmadát teszik ki az ingatlanfejlesztők projektjei, de itt sem törekszik a cég kizárólagos értékesítői szerepre, mert nem kívánnak kockázatközösséget vállalni, de minden partneriroda maga döntheti el, hogy beszáll-e ilyen üzletbe vagy sem, hiszen jogilag független cégekről van szó.

A cég portfóliójában szereplő vidéki lakások négyzetméterára általában 250 és 400 ezer forint között mozog. A fővárosban azonban 550 ezer forintnál kezdődik, és 1 millió forint felett van a felső határ.