Több mint 237 milliárd ipari parkokra

Vágólapra másolva!
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjai keretében jelentős összegekre pályázhatnak a fejlesztésben gondolkodó ipari parkok. A kormány az adminisztráció és a hivatali ügyintézés gyorsításán is dolgozik.
Vágólapra másolva!

Az ipari parkok fejlesztésére közvetve és közvetlenül 237,2 milliárd forint támogatásra lehet majd pályázni az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjaiban 2007 és 2013 között - mondta Tóth János, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vezető főtanácsosa csütörtökön a Önkormányzati Ipari Parkok Szövetsége (ÖKIPSZ) konferenciáján.

Sára János, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) területfejlesztési főosztályvezetője a konferencia megnyitóján elmondta, hogy a régiók közül elsőként az Észak-Magyarország Regionális Operatív Programban 1,5 milliárd forint, az Észak-Alföld Regionális Operatív Programban 5 milliárd forint keretet hirdetnek meg iparipark-fejlesztésre.

A konferencián elhangzott: szerdán ülésezett a bíráló bizottság, és várhatóan tíz új ipari park címet ítélnek oda a múlt évi iparipark-pályázat alapján. A tervek szerint áprilisban jelenik meg a 2007. évi pályázat az ipari park címre.

Tóth János elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 9940 hektáron 179 ipari park működik. Betelepítettségük 52,4 százalékos, 2005. évi adatok alapján 2980 vállalkozás tevékenykedik bennük. Az itt foglalkoztatottak száma 172 ezerre tehető, ami az ipari foglalkoztatottak 24 százalékát teszi ki.

A vezető főtanácsos szerint a 179 ipari parkból mintegy 65 nyújt magas szintű szolgáltatást. Ezek az ipari parkok elsősorban a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban pályázhatnak majd támogatásra, a többiek leginkább a helyi szintű gazdaságfejlesztést célzó regionális operatív programok keretében kaphatnak fejlesztési forrást.

A konferencián Cservenyák Ildikó, a GKM főosztály-vezetője elmondta, hogy jelentős versenyképességi kérdés az üzleti környezet fejlesztése. A tárca dolgozik az üzleti környezet javításán, az Üzletre Hangolva program koncepcióján és cselekvési tervén. Adataik szerint Magyarországon az állami szabályozásból adódó vállalati adminisztratív terhek mértéke a GDP 4,5-6,7 százalékát teszi ki.

Az elképzelések szerint a cselekvési tervben - többek között - javasolni fogják az adó- és járulékbevallás egyszerűsítését, a hivatali ügyintézés javítását, a körbetartozás kapcsán a követeléskezelés fejlesztését, a vevői fizetések gyorsítását, a vállalkozásalapítás egyszerűsítését, a tájékoztatás fejlesztését.