Panoráma nélkül is borsos a Belváros

Vágólapra másolva!
A fővárosi átlagnál általában drágább ingatlanokkal találkozhat, aki az V. kerületben szeretne vásárolni. A kormányzati intézmények közelsége, a kerület banknegyedjellege és természetesen a Belváros presztízse alaposan felsrófolja az árakat, különösen a kedvező adottságú lakások esetén - derül ki a Duna House kerületkörképéből.
Vágólapra másolva!

Noha már 11-12 millió forinttól lehet 25 négyzetméter körüli lakásokat vásárolni akár az Akadémia, akár az Alkotmány utcában, a kerület alapvetően a jobb anyagi lehetőségekkel rendelkezők terepe. A kínált lakások zöme 20 millió forint feletti, az átlagos négyzetméterár 450 ezer forint környékén mozog, hasonlóan a budai belső kerületekhez.

Garzonok és kislakások

Az 50 négyzetméter alatti "átlaglakások" ára 12 és 20 millió forint között szóródik. A Széchenyi utcában 39 négyzetméteres, földszinti ingatlant 14 millió forintért kínálnak, az Aranykéz utcában 26 négyzetméter közel 15 millió forintért kapható, de van esély ebben az árkategóriában a Váci utcában is: 16 millió forintért 37 négyzetmétert árulnak. Természetesen ilyen összegek olvastán érdemes felkészülni a körfolyosóra, valamint arra, hogy a ház nem feltétlenül van a legjobb állapotban.

A 20 milliós határ felé közeledve még mindig lehet válogatni. A Szent István körúton 58 négyzetméteres ingatlant kínálnak néhány forinttal olcsóbban, de ugyanennyiért az Erzsébet térre vagy a Hercegprímás utcába is beköltözhetünk 49 négyzetméterre.

Akinek nagyobb kell...

Ha nagyobb alapterületre - három szobára, 70 négyzetméterre - van szüksége a leendő vásárlónak, 25-30 millió környékén már talál a Markó, a Falk Miksa vagy akár a Városház utcában is. Az árat jelentősen befolyásolja a ház állapota, illetve a lakás adottságai (belső udvari vagy utcafrontos, körfolyosós vagy sem, illetve a lakás belső elosztása). Ebben az ársávban panorámára még nem igazán lehet számítani.

Több pénzért viszont már 80-100 négyzetméterben is lehet gondolkodni, a Városház utcában például 97 négyzetméter 35 millió forint, ugyanilyen méretű ingatlan a Garibaldi utcában 39 millióért kelleti magát, de például az Október 6. utcában két teljesen felújított, egymásba nyitott lakás (összesen 160 négyzetméter) 52 millióért várja vevőjét.

Kilátás Budára

Ha már a Belvárosba költözik valaki - és lehetőségei engedik -, szívesen választ olyan lakást, melyből panoráma nyílik a Dunára vagy a budai hegyekre. Általában jellemző, hogy a Bazilikára, Budára, Dunára panorámás lakások négyzetméterára igen magas, akár a 850 ezer forintot is elérheti.

A Váci utcában egy Citadellára néző 84 négyzetméteres lakás 66 millió forintot kóstál, de ha egyenesen a Dunára szeretne valaki rálátni, választhatja a Belgrád rakparton található 100 négyzetméteres ingatlant, 77 millióért.

Belvárosi luxus

A presztízskategóriában bőséges a választék, de jó tudni, hogy a Duna melletti, a folyóra nyíló kilátással rendelkező ingatlanokért könnyen kérhetnek a tulajdonosok 100 millió forintnál többet.

A Párizsi utcában 250 négyzetméteres ingatlant kínálnak, az épület legfelső szintjén, jacuzzival, gőzkabinnal, közel 180 millió forintért. A Szabadság tér környékén 110 millió egy közel 200 négyzetméter alapterületű, rendkívül igényesen felújított nagypolgári ingatlan - a 600 ezer forint körüli négyzetméterárért 4-5 szobát kapunk, exkluzív kivitelű kandallóval.

Viszonyításképpen: hasonló összegért a VII. kerület megújuló részén egy új építésű társasház 336 négyzetméteres lakását hirdetik, exkluzív burkolatokkal.

A dunai kilátás szintén komoly árbefolyásoló tényező, a pesti rakparton egy 6 szobás lakásért majdnem 180 millió forintot kell fizetni, általában jellemző, hogy az itt található lakások meglehetősen drágák, akár eladásról, akár kiadásról van szó.