Rekord a kereskedelmi ingatlanbefektetésekben

Vágólapra másolva!
Kelet-Közép-Európa lassan tényező lesz a kereskedelmi ingatlanok piacán, de minden régióban jelentős volt a növekedés. A gazdasági növekedés lassulását a stabilitás ellensúlyozza.
Vágólapra másolva!

Tavaly 33 százalékkal új rekordra, 643 milliárd dollárra nőttek a kereskedelmi ingatlanbefektetések globális méretekben - tette közzé a Cushman and Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég.

A fellendülés minden régióban erőteljes volt, a legnagyobb növekedést - 50, illetve 48 százalékot - Európában és Ázsiában tapasztalták.

A globális befektetésekből 248 milliárd dollár, az összes 39 százaléka az Egyesült Államokra jutott, az egy évvel korábbi 46 százalékkal szemben. Európa részesedése 40 százalékról 46-ra növekedett, míg Ázsiáé 13 százalékról 15-re emelkedett.

Közép- és Kelet-Európa részesedése a 2001-es 1,1 százalékról 5,5 százalékra emelkedett az elmúlt években, elsősorban Lengyelországnak és egyre növekvő mértékben Oroszországnak köszönhetően. Törökország stabil növekedést mutat, a román piaci aktivitás közel háromszorosára növekedett.

A szakértők szerint az ingatlanpiacra egyre több új tőke áramlik, a befektetőket vonzza a piac viszonylag stabil és az utóbbi időben tapasztalt igen magas hozama. Annak ellenére, hogy a legtöbb piacon a gazdasági növekedés üteme várhatóan lassul, az idén is jelentős összegeket fektetnek majd be kereskedelmi ingatlanokba.

A cég előrejelzése szerint az idén 681 milliárd dollár befektetésre lehet számítani, ebből Európa részaránya várhatóan meghaladja a 317 milliárd dollárt a tavalyi 295 milliárdot követően.