Nőnek a bérleti díjak az európai irodapiacon

Vágólapra másolva!
Az erőteljes bérleti tevékenység és a befeketetői kereslet a bérleti díj növekedését és a hozamok csökkenését okozta Európa-szerte - állítja a CB Richard Ellis ingatlanvállalat legfrisebb kutatása. A magyar fővárosban romlott a kihasználtság, de jók a kilátások.
Vágólapra másolva!

Az irodák iránti kereslet tovább erősödött a legtöbb nagy európai piacon. A bérbeadás a vizsgált 14 európai városban elérte a rekordmennyiségű, az egy évvel korábbinál 34 százalékkal magasabb 2,3 millió négyzetmétert - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb tanulmányából. Az EMEA-régió (Európa, Közel-kelet és Afrika) 2006 első negyedévéről szóló irodapiaci jelentésében a CBRE adatai szerint az erőteljes bérlői aktivitás bérletidíj-növekedést eredményezett számos kulcsfontosságú európai piacon, kivéve néhány német városban és Amszterdamban.

A CBRE szerint az elmúlt évben folytatódott az irodaterületek iránti erőteljes befektetői kereslet. Ez közvetlen hatást gyakorolt a hozamokra, számos piacon további hozamsüllyedésről számoltak be 2006 első negyedévében. Az EU-15-ök piacán az első osztályú irodákon elérhető hozam 54 bázisponttal esett 2005 első negyedéve óta (13 bázisponttal csak ez elmúlt negyedévben), és jelenleg 5,15 százalékon áll.

"A legkiemelkedőbb bérletidíj-emelkedés azokon az európai piacokon volt nyomon követhető, ahol a fellendülés már 2005 során megindult. Dublin, London, Párizs, Madrid és Barcelona különösen látványos növekedést produkált. Ezeken a helyeken további növekedést várunk, a legtöbb esetben a korlátozott kínálatnak és a tartós növekedést mutató keresletnek köszönhetően" - kommentálta az eredményeket Anna Starczewska, a CBRE vezető elemzője.

Michael Haddock, a cég EMEA-részlegének kutatási igazgatója hozzátette: a tény, hogy nem az összes európai városban generálódott bérletidíj-növekedés, úgy tűnik, nem befolyásolja a befektetői piac szereplőinek lelkesedését. A hozamok Európa-szerte esnek, nem kizárólag azokban a városokban, ahol a bérleti díj növekedett.

Az adatok azt mutatják, hogy a budapesti első osztályú irodák bérleti díjai Európában az alsó középmezőnybe tartoznak, az átlag négyzetméterenként 240 euró egy évre. Ez meghaladja a kelet-közép-európai térség fővárosai legtöbbjének árszínvonalát, sőt egyes németországi és franciaországi városokét is. A díjemelkedés mértéke pedig a legmagasabbak közé tartozik.

A tanulmány ugyanakkor nem mulasztja el kiemelni, hogy a budapesti kihasználatlansági ráta az utóbbi időben 13,2 százalékra nőtt. Mindez azért érdekes, mert a CPB Hungária vezetője, Rhédey László a napokban azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy a budapesti piac a következő hónapokban valószínűleg "felszippantja" a megnövekedett kínálatot. Kétségtelen, hogy a jó minőségű és fekvésű ingatlanokat az elkészültüket követő első évben 70-90 százalékban bérbe veszik.

[origo]/MTI