Két hét múlva kiderül, hova költözhet a kormány

Vágólapra másolva!
Az új kormányzati negyed akár 200-250 millió euró befektetésével létrehozható a Corvin sétányon - állítja Futó Péter, a Futural Csoport elnöke. Az építkezéshez szükséges pénz előteremthető, a bérleti díjak az üzemeltetési díjjal együtt sem érik el a 20 eurót négyzetméterenként.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek mentén halad a Corvin sétány-program, tegnap megkezdték az első irodaház alapozását a József körút, Práter utca, Szigony utca, Üllői út által határolt területen - jelentette be Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke, tulajdonosa. - Akár ez lehetne a kormányzati negyed első épülete - tette hozzá az elnök, aki szerint megfelelő helyszíne lehetne a józsefvárosi 22 hektáros ingatlantömb egy akár 150-160 ezer négyzetméteres modern kormányzati komplexumnak is.

Mint ismert, a kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztását meghirdető kincstári vagyonigazgatósági pályázatra összesen 27 ajánlat született. Sajtóértesülések szerint bő két hét múlva várhatóan kihirdetik a győztest, s az esélyesek egyike a Corvin sétány, illetve a Futureal által fémjelzett befektetői csoport.

A kormányzati negyed kiépítését az indokolja, hogy a minisztériumok jelenlegi épületeit nem irodának tervezték, az ingatlanok 40 százaléka haszontalan tér. A nem megfelelő kialakítás, egyes funkciók hiánya mára a korszerű munkafolyamatok gátjává vált.

A fejlesztést a kormány a költségvetést, illetve az államadósságot nem terhelő módon, magánerő bevonásával kívánja végrehajtani. Az állami szervezetek új elhelyezésétől azt is várja a kormány, hogy a jelenlegi költségvetést terhelő ilyen irányú fenntartási kiadások jelentősen mérséklődnek.

A józsefvárosi helyszín mellett szól a terület központi fekvése, kiépült közlekedési adottsága, a rendezett tulajdoni viszonyok, illetve a főváros egyik klasszikus, magas presztízsű új negyedének létrehozása. Egy kedvező döntés esetén akár 14 hónap múlva beköltözhet az első bérlő a Corvin sétányon lévő irodaházba.

Futó Péter szerint a rehabilitált kerületrészen emelt irodaházakban 25 ezer munkahelyet alakítanak ki az ide érkező cégek, további 2-3 ezren a tudásparkban fognak dolgozni, s legalább ennyire becsüli a szolgáltató egységek alkalmazottjainak a számát.

Közép-Európa legnagyobb városbelső-megújító programja máris felkeltette a pénzvilág figyelmét. Magyarországon, sőt egész Európában pénzbőség alakult ki az ingatlanpiacokon, miközben projekthiány van. Ez kedvez az építési célra szerveződő befektetéseknek. - Ha a Corvin sétány adna otthont a kormányzati negyednek, ettől semmi nem változna, hirtelen lenne egy presztízst teremtő bérlőnk - mutatott rá az elnök.

A Corvin sétányon összesen 250 ezer négyzetméternyi irodaházcsoportot, 2-3 ezer lakást, szolgáltatások széles skáláját, sétányt, fitnesz- és wellness-csarnokot, oktatási és kutatási intézményeket építenek. A megújuló kerületrészben három Liszt Ferenc tér nagyságú park kap helyet, és legalább 5 ezer parkolóhelyes mélygarázs fogadja az autóval érkezőket.

[origo]/MTI