Eladják a régi kormányzati épületeket

Vágólapra másolva!
A héten megkötötték a kormányzati negyedről szóló első szerződést: az eladásra szánt épületek értékbecsléséről állapodtak meg - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 250 millió forintnál értékesebb ingatlanokat az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. közös csapata, míg a 10-250 millió forint értékűeket a Perfekting Mérnöki Iroda Kft. és a Forsz Vagyonértékelő Kft. részvételével alakult konzorcium méri föl. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság viszont már idén kiírja a kormányzati negyed megvalósításáról szóló nyílt pályázatot is.

Az előzetes számítások szerint az első körben százmilliárd forint bevétel várható a zömmel régi belvárosi épületek privatizációjából. A bevételt a kormánynak nem feltétlenül kell az új épületekre költenie: ha magánbefektetők hoznák létre az új negyedet, és az állam bérleti díjat fizetne, akkor is csak mintegy tízmilliárd forintot spórólnának a jelenlegi fenntartási költségekhez képest.

A nagy kérdés az új negyed leendő helyszíne. Elsősorban a tömegközlekedéssel jól elérhető pályaudvarok környéke kerülhet képbe - a Nyugati, a Rákosrendező, a Déli, valamint az épülő 4-es metró miatt a kelenföldi. Felmerült a Csepel-sziget északi csücske, és a XI. kerületi Kopaszi-gát is. A találgatások a pályázat lezárásáig lázban tartják majd a környéken érdekelt ingatlantulajdonosokat is, hiszen a kormányzati negyed - bárhová költözzön is - alaposan megváltoztatja majd a terület megítélését és piaci értékét.

A majdnem kétszázezer négyzetméternyi irodából, valamint tanácstermekből, kiszolgálóegységekből és parkolókból álló negyed 10-15 hektáron épül fel, és legalább 6200 minisztériumi dolgozó munkahelye lesz. A költözés időpontja a tervek szerint 2008.