Csökkent a lakásépítési kedv

Vágólapra másolva!
A lakásépítési kedv mérséklődésének hátterében főként a budapesti és nagyvárosi építkezések alakulása áll. A fővárosban 35 százalékkal visszaesett a kiadott engedélyek száma, és közel ugyanennyivel csökkent a használatba vett lakások száma is. Az üdülőépítés jelentősége pedig évről évre gyengül.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 18,6 százalékkal 31 232-re csökkent, míg a használatba vett lakások száma 18 800 volt, 19,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly az első három negyedévben 23 278 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 38 385 új lakásra adtak ki építési engedélyt. Akkor szeptember végéig a használatba vett lakások száma 4,3 százalékkal több, az új lakásépítési engedélyeké pedig 9 százalékkal kevesebb volt, mint a megelőző év hasonló időszakában.

A KSH jelentése szerint a lakásépítésben a korábbi években tapasztalt évközi ütemezettség 2006-ban megváltozott: a befejezett lakások számának a korábbi években tapasztalt folyamatos növekedése helyett a harmadik negyedévben stagnált az új építkezések száma, a tavalyi év első három negyedévéhez viszonyítva pedig közel 20 százalékkal csökkent mind a befejezett, mind az építési engedélyt kapott lakások száma.

Kismértékben növekedett az új lakások átlagos nagysága, a vizsgált időszakban 91 négyzetméter volt. Eltolódott a kis- és nagylakások aránya a különböző településtípusokban: a fővárosban átlagosan 8 négyzetméterrel nagyobb lakások épültek, mint tavaly. Ezzel szemben a nagyvárosokban 7 négyzetméterrel, a többi városban 2 négyzetméterrel csökkent az átlagos alapterület.

A használatba vett lakások száma öt megye kivételével mindenütt csökkent, csak Fejér és Nógrád megyében jelentősebb a növekedés. A fővároson kívül Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Heves, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében a legnagyobb a használatba vett lakások számának visszaesése.

A kiadott új lakásépítési engedélyek száma Budapesten kívül elsősorban a nagyvárosokban csökkent. A kisebb városokban és a községekben lényegesen kisebb mértékben mérséklődött az építési kedv. Az építési engedélyek száma Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében csökkent a legerősebben.

Az üdülőépítés jelentősége továbbra is csekély: 435 új üdülőegység építésére adtak engedélyt, és 348 felépült üdülőegység kapott használatbavételi engedélyt az első félév során. Az építési engedélyt kapott üdülőegységek száma 36 százalékkal, a használatba vetteké 44 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt.

Az első kilenc hónapban nagyjából ugyanannyi lakás szűnt meg, mint a megelőző évben. A megszűnt lakások összetétele viszont változott: 2006 első kilenc hónapjában magas volt a fővárosban városrendezési okból megszűnt, ezen belül főleg önkormányzati tulajdonú lakások aránya. A Budapesten megszűnt lakások közel fele, országos átlagban csaknem egyötöde állami, önkormányzati tulajdonú volt.