Nem spekulálnak a külföldiek a budapesti lakásokkal

Vágólapra másolva!
Egy francia gazdasági lap szerint Budapest Közép-Európa egyik legszebb városa, ahol a hatóságok nem kaphatók a proteckionizmusra.
Vágólapra másolva!

A budapesti ingatlanpiacon az adásvételi ügyletek 15 százalékát külföldiek bonyolítják le, de mivel nem spekulációs célból vásárolnak lakást, tevékenységük nem befolyásolja a magyar árakat - írja a Les Échos című francia gazdasági napilap.

Az egyik legjelentősebb francia pénzügyi újság szerint annak ellenére, hogy "a Duna már régen nem kék", Budapest Közép-Európa egyik legszebb városa maradt, ezért Magyarországon már az uniós csatlakozás előtt megjelentek a külföldi ingatlanbefektetők.

Legnagyobb számban az írek, a spanyolok, az izraeliek és a franciák vásárolnak lakásokat, elsősorban a belvárosban, négyzetméterenkénti 1500-2000 eurós áron. Ez jóval alacsonyabb a nyugati-európai fővárosok ingatlanárainál - jegyzi meg a Les Échos.

Laurent Bobowski, a Cité Est nevű ingatlanügynökség vezetője elmondta a lapnak: a magyar ingatlanpiac tranzakcióinak 15 százalékát külföldiek bonyolítják le. Párizzsal ellentétben - ahol az uniós állampolgárok szabadon vásárolhatnak ingatlant - Magyarországon előzetes engedélyt kell kérni egy külföldinek lakásvásárlás esetén, de az ingatlanügynök egyetlen elutasításról sem hallott még.

Második ingatlan esetén társaságot kell alapítani, de "a hatóságok nem gördítenek ez elé akadályt, és értésre adják, hogy mindenféle protekcionizmusnak hátat fordítanak" - állítja a francia szakértő.

A magyar fővárossal ellentétben Bukarestben a lakosok többsége bérlő, és mivel nem elég nagy a kínálat, a román főváros lett az európai lakásspekulációk központja - véli Martial Denche, közép-európai ingatlanszakértő.