Keresett a Duna-part, kevésbé népszerű a Vár

Vágólapra másolva!
A budai belső kerületek korábban is viszonylag magas ingatlanáraikról voltak ismertek, és ma sincs könnyű helyzetben, aki az I. kerületben szeretne akár használt, akár új lakást vásárolni: a rezidenciális környezetet, a presztízst meg kell fizetni. Várkerületi ingatlankörkép, a Duna House felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

Az I. kerületben főként az 1900-as évek elején, valamint a 60-as, 70-es években épült társasházak jellemzőek, panellakások egyáltalán nincsenek. A Gellért-hegy bizonyos részein családi házak, illetve villák dominánsabban vannak jelen, illetve a Várlejtőn is találunk kisebb arányban ilyen ingatlanokat.

Meglehetősen kevés új társasház épül a kerületben, melyek általában kis (10-50) lakásszámúak. A Gellért-hegyen épülő lakóparktól kezdve a Várlejtőn található csendes mellékutcáig viszonylag változatos a kínálat, ám az árak szinte minden esetben magasak.

Egy 46 négyzetméteres ingatlant a Várlejtő egyik új építésű társasházában több mint 31 millió forintért (közel 680 ezer forintos négyzetméteráron) kínálnak, a Várfalon belül pedig egy nemrég elkészült társasházban a 800-900 ezer forintos négyzetméterár sem számít szokatlannak. A szintén jó környéknek számító Logodi utcában is 6-800 ezer közötti négyzetméterárat kérnek egy új építésű társasházban.

Használt lakás keresése esetén fel kell készülni arra, hogy legtöbbjük ára 18-20 millió forint feletti. Ez alatt meglehetősen szűk a kínálat, jellemzően 1-1,5 szobás, forgalmasabb helyeken található, földszinti, udvarra néző ingatlanokat lehet vásárolni. Eközben 35-40 millió forintért kínált lakás sem számít kírívóan drágának a kerületi ingatlanpiacon.

A négyzetméterárak jellemzően 300 ezer forinttól indulnak felfelé, a Várban akár - a környéken található új lakások árához hasonlóan - a 900 ezer forintot is elérhetik. Itt jelenleg viszonylag kicsi a piaci mozgás, mivel kevés ingatlan van magántulajdonban, többen a bérleti jogot próbálják meg értékesíteni. Ezért a vevők kevésbé érdeklődnek a várfalon belüli - fővárosi összehasonlításban rendkívül drága - ingatlanok iránt.