Világszerte csökken az irodák kihasználatlansága

Vágólapra másolva!
A szűk piaci feltételek komoly bérletidíj-növekedést okoznak a világ legfontosabb üzleti központjaiban - derül ki az egyik nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az első osztályú irodák irányárainak emelkedése a világszerte érzékelhető szűkülő piaci feltételeket tükrözi - állapítja meg a a CB Richard Ellis elemzése.

Hongkongban a díjak 37 százalékkal 69,00 dollárra ugrottak az elmúlt 12 hónapban, a kihasználatlanság így 4,1 százalékra esett a 2005 közepén mért 6,2 százalékról. Tokió minimális, 0,6 százalékos kihasználatlansági rátája (egy évvel korábban még 2,2 százalék) a bérleti díjak 12 százalékos emelkedését eredményezte, így most egy négyzetméterért 132,91 dollárt kérnek.

A legfontosabb európai üzleti központokban szintén két számjegyű díjnövekedés tapasztalható. Londonban egy év alatt 17 százalékkal, 146,42 dollárra nőttek, Madridban szintén hasonló mértékben 38,73 dollárra drágultak az irodák. A kihasználatlanság 2006 közepén ebben a két városban 5,7 és 8,2 százalékos.

Észak-Amerikában Toronto bérleti díjai 9 százalékkal 22,05 dollárra emelkedtek az év során, az üresedési ráta pedig 8,4 százalékról 5,2 százalékra csökkent. New Yorkban 7 százalékos díjemelkedés volt megfigyelhető, így egy négyzetméter 42,43 dollárba kerül, ahogyan a kihasználatlanság 1,8 százalékpontos csökkenéssel 6,3 százalékra esett.

A kihasználatlanság Los Angelesben is komoly, 4,6 százalékpontos csökkenést mutat, jelenleg 9,1 százalékon áll. Los Angelesben így két évtized után először egy számjegyű a kihasználatlanság. Sydney 9,4 százalékon álló üresedése 2003. óta először egy számjegyű. Mind a tíz globális üzleti központban 10 százalék alatt áll ma a kihasználatlanság ráta, ami lényeges mérföldkő a kereskedelmi ingatlanpiac világszerte megfigyelhető fellendülése során.

"A bővülő gazdaságoknak köszönhetően a bérleti piacok világszerte lendületbe jönnek" - véli Ward S. Caswell, a CBRE kutatója. "Ez különösen igaz a világ legnagyobb üzleti központjaira, ahol a növekvő kereslet a kihasználatlansági ráta egy számjegyűvé csökkentését okozza". Ennek eredménye a világszerte tapasztalható bérletidíj-növekedés; olyan városokban, mint Tokió, ahol a keresleti és kínálati viszonyok rendkívül feszesek, a bérleti díjak egyenesen az égbe szöknek.