Vágólapra másolva!
A lakáshitelekkel kapcsolatos negatív várakozások ellenére soha annyian nem akartak még lakást vásárolni, illetve építeni, mint 2006 első negyedévében. A megszorító intézkedések hatására azonban sokan elhalaszthatják szándékuk megvalósítását - derül ki a GKI és az AL Holding közös felméréséből.
Vágólapra másolva!

Ez év áprilisában 75 ezer magyarországi háztartásban tervezték a lakásvásárlást, ami abszolút rekord - hangzott el a GKI Gazdaságkutató Rt. és az AL Holding Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai című közös tanulmányának megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Illy Péter, az ALH vezérigazgatója szerint azonban a közszférában várható létszámleépítés, valamint a reálbér-növekedés visszaesése alaposan megnyirbálhatja a keresletet.

Mindez azért különösen kedvezőtlen hír a fejlesztők számára, mert a piacon már most is nagy a túlkínálat, jóllehet ez alapvetően strukturális jellegű, a vevők számára tehát kevésbé érzékelhető. Egyre nő a piacon a már elkészült, de el nem adott lakások aránya - jelenleg Budapesten körülbelül 1800 ilyen lakóingatlan van. Az ALH becslése szerint a túlkínálat jelentős mérséklődése csupán 2007 végére várható.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe - amely a várható konjunktúrát egyetlen számmal kifejezve ad összefoglaló képet a piaci szereplők helyzetértékeléséről és kilátásairól - számottevő javulást mutat a januári adathoz képest. Negyed év alatt -21,4-ről -13,8-ra emelkedett, de megjegyzendő, hogy a négy részpiac közül a lakásokkal kapcsolatos várakozások stagnálnak. Az indexet (amely -100 és +100 között mozog, 0 alatt pesszimizmust jelez) valójában az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac húzta fel.

Noha egyes felmérések szerint a piaci szereplők jelentős, 6-7 százalékos áremelkedést várnak, a GKI által megkérdezett közel 1500 vállalkozás többsége legfeljebb 2 százalékos drágulásra számít. A használt ingatlanok esetében a stagnálás, illetve egyes körzetekben az árcsökkenés a legvalószínűbb. A telkek ára viszont 3,5 és 4,5 százalék közötti mértékben drágulhat.