Vágólapra másolva!
Erősen fúj az északi szél, az Alföldön lesz a legmelegebb csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön fokozatosan felszakadozik a felhőzet: eleinte keleten, majd napközben egyre nagyobb területen másutt is, és kisüt a nap. Délnyugaton estig jobbára borult marad az ég, ott még délután is előfordulhat kisebb eső.

Sokfelé erős lökésekkel fúj az élénk északi, északkeleti szél. Estig néhol elérhetik a 70 kilométer/órás sebességet a legerősebb széllökések, erre leginkább a Bodrogköz környékén, esetleg Vas megyében és környezetében kell számítani – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Riasztást a cigándi, a gönci, a sárospataki és a sátoraljaújhelyi járásra adott ki a szél miatt az OMSZ. Az ország középső részén viszont nem kell széllökésekre számítani.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az Alföldön 15 fok körül, másutt 9 és 14 Celsius-fok között várható. Késő este 3-8 fokra számíthatunk, míg péntek hajnalra 1 és 6 fok közé hűl a levegő.

Most egy-egy sekély ciklon örvénylik a Földközi-tenger középső vidéke felett és a Pireneusoktól északra. Ciklon határozza meg Izland térségének időjárását is. A Kárpát-medence fölé a Földközi-tengeri ciklon áramlási rendszerében érkezik csütörtökön az egyre szárazabb levegő, de markáns légköri front nem érinti a térséget.

Nyugat-Magyarországon azonban eleinte gyenge hidegfront jellegű hatásra számíthatnak azok, akik különösen érzékenyek az időjárás változásaira. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén és szédülés, ingerlékenyek lehetnek, ingadozhat a vérnyomásuk.