A legfurcsább naplemente Rióban

naplemente, fénytörés, délibáb, légköroptikai jelenség
An inversion air layer next to the sea surface caused the top of the setting solar disc to acquire unusual shapes. In a matter of tens of seconds, it went from a saucer to a cup, then to a parallelepiped, followed by an inverted cup and finally to a broken inverted cup. A Sony DSC-HX300 camera was used for the shots, taken from 21:39 to 21:41 UT.
Vágólapra másolva!
A kép nem egy idegen bolygón, hanem az Atlanti-óceán partján készült. Egy brazíliai amatőr csillagász olyan délibábot látott, amely megtöbbszörözve mutatta a lebukó napot.
Vágólapra másolva!

Helio C. Vital, a Spaceweather űridőjárási oldal egyik olvasója január 23-án fotózta le a négyszögletűnek látszó napot az Atlanti-óceán fölött Rio de Janeiróban. Az igencsak ritka jelenség egy úgynevezett inverziós levegőréteg miatt állt elő: ilyenkor a hidegebb levegő beszorul a melegebb réteg alá. A hidegebb levegő fénytörése miatt előbb a lebukó nap korongja előbb csészaljszerűnek, majd csésze alakúnak, és végül négyszögletűnek tűnt, mindez néhány tucat másodperc leforgása alatt – mondta a fotós.

Ilyen volt a napkorong január 23-án Rióban Forrás: Spaceweather/Helio C. Vital

A jelenség oka ennél bonyolultabb a Spaceweather légköroptikai szakértőjének elemzése szerint. Először is, a nap sugarait megtörik a különböző hőmérsékletű légrétegek, és délibáb alakul ki. A felső, élénksárga csíkban az inverziós légréteg fölött átsütő nap látszik. Alatta legalább kettő, de inkább több foltban látszik a nap, egyik felükön lebukóban, a másik felük a feljövőben mutatja a napot. Ezek a foltok összeolvadva rajzolják ki a négyzetes délibábot. Helio C. Vital további képein elkülönülve is láthatók a jelenségek.

A Nap fényereje még napnyugtakor és napkeltekor is nagyon erős, így a megfigyelése nagy körültekintést igényel. Aki távcsövet használ, gyárilag készített és jól rögzített napszűrő nélkül ne is próbálkozzon ilyesmivel, mert az erős fénytől hamarabb megvakulhat, mint ahogy a szemét el tudná kapni a készülék szemlencséje mögül. Szintén nem ajánlott a távcsőre illesztett kamera nézőkéjén keresztül nézni a napba. A csillagászok a szabadszemes megfigyeléshez a napfogyatkozás-néző szűrőszemüvegeket, vagy kartonba foglalt pár négyzetcentiméternyi napszűrő fóliát ajánlanak. További tippeket a Magyar Csillagászati Egyesület napészlelési oldalán talál.

Minden cikkünk a legszebb légköroptikai jelenségekrőlhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/legkoroptikai-jelensegek/index.html