Vágólapra másolva!
Továbbra is 14-19 fokkal hidegebb van az Egyesült Államok közép-nyugati, keleti és délkeleti részén. A szubtrópusi Kentuckyban egy szökött rab inkább feladta magát, olyan kellemetlen meglepetés volt számára a fagy.
Vágólapra másolva!

Száztizennyolc éve nem volt ilyen hideg a New York-i Central Parkban. Kedden hajnalban -16 Celsius-fokot mértek. Hasonló hideg utoljára 1896-ban volt -14 fokkal. A legrégebbi rekord Észak-Karolina állam legnépesebb városában, Charlotte-ben dőlt meg. 1884-ben -11 fokot mértek, most kedden viszont -13,8 fokra csökkent a hőmérséklet. Ez azért számít soknak, mert ott szubtrópusi nedves az éghajlata, a város két délkörrel fekszik északabbra, mint az Atlanti-óceán túlpartján Casablanca.

A szokatlan hidegtől leginkább az USA déli államaiban szenvednek. A szintén szubtrópusi éghajlatú Kentucky államban hétfőn olyan hideg volt, hogy egy szökött rab inkább feladta magát. A 42 éves Robert Vick egy kevésbé szigorúan őrzött börtönből lépett meg vasárnap, de a másnapi -20 fokos hideg hatására bement egy motelbe, és megkérte a recepcióst, hogy szóljon a rendőrségnek, így a lexingtoni hatóságok visszaszállították a Blackburn fegyintézetbe az Associated Press híre szerint. Kentuckyban -5 fok a januári átlaghőmérséklet.

Floridai fagy

Atlantában negyvennégy éves hidegrekord dőlt meg kedden, amikor -14 fokra csökkent a hőmérséklet. Florida északi részén is pár órára fagypont alá hűlt a levegő, de a citrusültetvények még nem látták kárát a fagynak, közölte a legnagyobb termelőket tömörítő szövetség a Reuters hírügynökséggel. Pensacolában, a Mexikói-öböl partján -7 fokot mértek. A fehér, homokos strandjairól ismert városban általában rengetegen kocognak, bicikliznek, kutyát sétáltatnak, de kedden szinte teljesen kihalt volt a város – tudósít a Guardian.

Erős fagyokat mértek több jelentős nagyvárosban. Washingtonban -7, Bostonban -9, Pittsburghben -15, Chicagóban -17, Detroitban -18 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Az Egyesült Államok közép-nyugati és délkeleti részén 14-19 fokkal van most hidegebb az átlagosnál az NWS, az USA meteorológiai szolgálatának adatai szerint.

A jeges szél, a száraz levegő és az alacsonyan járó nap még tovább ront a helyzeten, mert így 10-15 fokkal is hidegebbnek tűnik az idő annál, amint a hőmérők mutatnak. „A hideg szél fagysérüléseket és kihűlést okozhat. Életveszélyes hideg van a szabadban” – áll az NWS figyelmeztető előrejelzésében. A közép-nyugaton szerdán kezdődik meg a felmelegedés, a hőmérséklet várhatóan akkor emelkedhet az ilyenkor normális, fagypont körüli értékekre. New Yorkban szerdán 11 fokkal lesz melegebb.