Új űrfelvétel a világ leghalálosabb hegyéről

ISS, Annapurna, Manaslu, űrfelvétel, Nemzetközi Űrállomás
Balra a Manaslu, jobbra az Annapurna látszik ezen a felvételen, amely a Nemzetközi Űrállomásról
Vágólapra másolva!
Technikailag nem nehéz, csak rengeteg a lavina, ezért a hegymászók legalább egyharmada nem tér vissza az Annapurnáról. A Nemzetközi Űrállomásról készült képen viszont ártalmatlan foltoknak tűnnek a különösen veszélyes helyszínek.
Vágólapra másolva!

Nem maga a hegy, hanem a csúcsról nyúló kilátás biztosít fokozott tudatosságot, és aki visszatér onnan, már egészen új módon érzékeli a világot. Így foglalja össze a hegymászás filozófiáját Reinhold Messner, a világ egyik legsikeresebb mászója, az első sportember, aki mind a tizennégy nyolcezres csúcsot meghódította.

Balra a Manaslu, jobbra az Annapurna látszik ezen a felvételen, amely a Nemzetközi Űrállomásról készült. (Nézze meg itt teljes méretben!) Forrás: NASA/JSC

Messner szó szerint az élete kockáztatásával érte el ezt a sikert 1970 és 1986 között. Csupán harmincegy további hegymászó teljesítette azóta ugyanezt, és Erőss Zsoltnak is ez volt az életcélja a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat tagjaként. Az Annapurnán azonban csúcstámadása meghiúsult 2012-ben, és ereszkedés közben jéglavina sodorta el társát, Horváth Tibort. A következő nyolcezres, a Kancsendzönga megmászása sikerrel járt, de Erőss és Kiss Péter meghalt leereszkedés közben, valószínűleg azért, mert túl kevés vizet vittek magukkal. Ezzel az sorozat véget ért – jelentette be Kollár Lajos, az expedíció vezetője, mert szerinte nincsenek olyan kaliberű magyar hegymászók, akik teljesítenék a feladatot, bár van, aki szerint még korai lenne temetni a magyar hegymászást.

Aki a biztonságos karosszékből akarja megérteni, mint kell kibírniuk a hegymászóknak, legjobb, ha a műholdakhoz fordul segítségül. Körülbelül 700 kilométeres magasságból a világ legmagasabb csúcsai sziklákat, havas térségeket és mély árnyékokat mutató, foltos térképnek tűnnek. Hatalmas méretű gleccserek vékony jégnyelvekké válnak, a gleccsertavak pocsolya nagyságúak, és a hegymászókat elveszejtő viharok ártatlan felhőpamacsoknak látszanak a képen. Az űrfelvételekről viszont egyértelművé válik, hogy nem magányos csúcsokról, hanem hatalmas masszívumokról van szó.

A fenti fotón jobbra látható Annapurna a lavinák miatt a világ legveszélyesebb hegye: mászói között több mint 30 százalék a halálozási ráta, vagyis minden tíz közül hárman-négyen nem térnek haza. A 8091 méteres csúcs megmászása a déli oldalról a bonyolultabb, sőt egyes hegymászók szerint ez a világ legnehezebb útvonala.

Nyolcezres csúcsok a Karakorum-hegységben és a Himalájában Forrás: NASA