Borzasztó idegesítően szól a klímaváltozás

hangjegyek, klímaváltozás, hőmérsékletváltozás, Daniel Crawford, Melegedő bolygónk dala, Minnesotai Egyetem
Vágólapra másolva!
Frappáns módját választotta egy amerikai egyetemista annak, hogy bemutassa a globális fölmelegedést: csellón játssza le az elmúlt 130 év átlaghőmérsékleti görbéjét mutató grafikont. A klímaváltozást hallgatni éppoly szokatlan, mint megtapasztalni.
Vágólapra másolva!

Song of Our Warming Planet, azaz Melegedő bolygónk dala – ezt a címet kapta az a zenekompozíció, amelynek szerzője voltaképpen az egész emberiség, előadója pedig a Minnesotai Egyetem hallgatója, Daniel Crawford. Az adat-szonifikáció módszerét alkalmazva hangjegyekké alakította annak a grafikonnak az adatait, amely azt mutatja meg, hogyan nőtt az átlaghőmérséklet a földfelszínen 1880 és 2012 között:

„A klímakutatóknak megvannak a maguk eszközei az információk közlésére, de úgy gondoltam, a mi módszerünkkel sikerül olyanok figyelmét is megragadni, akik számára a zene többet jelent, mint a térképek, grafikonok és számok" - mondta Crawford az egyetem Ensia nevű környezetvédelmi magazinjának.

Az eltelt százharminc évben 0,8 Celsius-fokkal lett melegebb a klíma a NASA Goddard Űrkutató Központ adatbázisa szerint, amelyből Crawford is dolgozott. A globális átlaghőmérséklet változása így három oktávot fog át a csellista kottájában. Minden félhang emelkedés körülbelül 0,03 Celsius-fokos melegedéssel egyenlő.

Legmélyebben a leghidegebb év, 1909 szólal meg, az akkori -0,47 fok felel meg cselló legmélyebb, nagy C hangjának. Minden év egy hangjegy, és minél melegebb az adott év, annál magasabb hangon szól.

Jól hallható (a videón 1:35-nél kezdődik), hogy az 1880-1920 közötti, még viszonylag hűvös évek a hangszer alsó regiszterében szólalnak meg. Az 1940-es években tapasztalt átmeneti fölmelegedésnek már magasabb hangú, és ahogy közeledünk a jelen felé, úgy kúszik fölfelé a cselló hangja. A videó végén látható üzenet szerint a 21. század végéig további 1,8 Celsius-fokos emelkedés várható. Crawford hiába is próbálná meg eljátszani a csellóján: az olyan magas tartományba tartozó hangokat az emberi fül már képtelen meghallani.