Jégesővel érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Nagyjából késő délutánig marad a napsütés és a meleg. Főleg a Dunántúlon lehetnek heves zivatarok. Az egymást váltó meleg- és hidegfronti hatás miatt rossz napjuk lehet az időjárásra érzékenyeknek.
Vágólapra másolva!

Péntek este hidegfront érkezik északnyugat felől, és megtorpan a Duna-Tisza közén. Helyenként zivatar alakulhat ki késő délutántól, estétől a Dunántúlon. Csekély valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 90 kilométer/óra feletti szél kísérhet, de lehet jégeső is. A jégszemek átmérője meghaladhatja a 2 centimétert. Néhol felhőszakadás is előfordulhat, azaz több mint 30 milliméter csapadék eshet le rövid idő alatt.

Pénteken a nap nagy részében még sok napsütésre, gomoly- és fátyolfelhős égre lehet számítani, csapadék nélkül. A késő délutáni órákban nyugaton, délnyugaton egyre gyakrabban alakulnak ki felhők. A Dunántúlon néhol megerősödik a helyenként élénk déli, délkeleti szél, majd az esti órákban nyugaton északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 24 és 29, késő este 16 és 21 Celsius-fok között alakul.

Szombatra virradó éjjel és azután már a Duna-Tisza közén is kialakulhat helyenként zivatar. Jóval hűvösebb lesz az idő az ország nyugati részén: mindössze 14-20 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. Másutt a hajnali 11-16 fok után 21-29 fokig melegszik még a levegő.

A Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, másutt még többnyire kevés felhő valószínű, majd délután a Duna-Tisza közén növekszik a felhőzet. A szél északnyugatira fordul, és a Dunántúlon megerősödik.

Fejfájás, migrén, szédülés

Eleinte még a Magyarországtól északkeletre elhelyezkedő anticiklon befolyásolja az időjárást, azonban nyugat felől hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét. Emiatt rossz napjuk lehet az időjárásra érzékenyeknek.

Eleinte a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek a nyárias meleg miatt: fejfájás, migrén és szédülés léphet fel. A késő délutáni, esti óráktól egyre inkább a nyugat felől közeledő hidegfront élettani hatásai lesznek meghatározóak.