Vágólapra másolva!
A rendkívül hideg tavaszkezdet után csütörtökön melegrekordokat mértek szinte egész Csehországban. Prága belvárosában szinte 29 fok volt. Ehhez képest az idén volt a leghidegebb a tavasz kezdetén az utóbbi száz évet tekintve.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi száz év legmagasabb hőmérsékleteit mérte csütörtökön kora délután a csehországi meteorológiai állomások 95 százaléka - jelentette a Cseh Hidrometeorológiai Intézet (CHMÚ). A legmelegebb Prágában és Közép-Csehországban volt, ahol a hőmérséklet mindenütt túllépte a 25 Celsius-fokot.

A rekordot 28,6 Celsius fokkal Dobrichovicében mérték. Prága belvárosában 28,5 fok volt. E két helyen 7,5 illetve 1,5 fokkal dőlt meg az utóbbi száz év rekordja. Rendkívüli melegek voltak Észak-Csehországban is: Doksanyban 28,2, míg Teplicében 26,9 fokot mértek. Valamivel hidegebb volt az idő Morvaországban, de ott is 24-25 Celsius-fok körül mozogtak a mért értékek.

Néhány helyen több mint 20 Celsius-fokos eltérés volt a múlt heti értékekhez képest. A nyugat-csehországi Kvilda településen a múlt hét elején még mínusz 19,1 Celsius-fok volt, míg csütörtökön 3 fok volt a napi csúcshőmérséklet. Ugyanakkor az idei tavasz első két hetének átlaghőmérséklete -1 fok volt, vagyis az utóbbi száz évet tekintve most volt a leghidegebb a tavasz kezdetén Csehországban a CHMÚ adatai szerint.

Mindezek ellenére több hegyvidéki üdülőközponban még a hét végére is kitűnő sízési körülmények lesznek, kellő mennyiségű hóval. A cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky-hegység Ovcárna nevű központjában például csütörtökön is 190 centiméteres volt a hóréteg, s az egyébként kellemes időjárás szép hétvégét ígér.