A jövő héten akár húsz fok is lehet

Vágólapra másolva!
Gomolyfelhők ugyan lesznek, de hétfőn már nem várható csapadék. Éjszaka még fagyhat, napközben plusz 13 fok is lehet.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig döntően az észak felől érkező szárazabb levegő alakítja. Vasárnap kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd délután az Alföldön egyre nagyobb területen várható napsütés. A középső országrészben néhol szitálás, esetleg gyenge zápor előfordulhat.

Éjszaka lassanként csökken a felhőzet, párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Hétfőn napos idő lesz gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül, a Dunántúlon lehet valamivel több a felhő. Vasárnap az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, északkeleten olykor megerősödik. Hétfőn számottevő légmozgás nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9, 13 fok között valószínű.

Izlandtól a Brit-szigeteken át az Ibériai-félszigetig anticiklonok húzódnak. Ugyanakkor Délkelet- és Kelet-Európában ciklonok örvénylenek, a Balkán-félszigeten nagy területen esik az eső. A csúcshőmérséklet Európa nagy részén nem éri el a 10 fokot sem, csupán a mediterrán térségben mérnek 15, 20 fokot. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti medencéjében 20, 25 fok a jellemző.

20 fok is lehet

Kedden többnyire erősen felhős idő várható több helyen esővel, záporral. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 5, a maximum 8 és 15 fok között alakul. Szerdán is kezdetben többnyire erősen felhős idő várható több helyen esővel, záporral, napközben viszont nyugat felől csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Az északnyugatira forduló szél helyenként megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

Csütörtökön változóan felhős idő várható, néhol lehet záporeső. Helyenként a szél is megerősödhet. A leghidegebb órákban 1 és 6 fok közötti hőmérséklet valószínű. Nappalra 14-19 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Pénteken nagyrészt erősen felhős idő várható többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 4 és 10 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul.

Szombaton nyugat felől csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Többfelé lehetnek erős széllökések. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5 és 10 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 12 és 17 fok között alakulnak. Vasárnap napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.