Északi széllel tér vissza a tél

Vágólapra másolva!
Több órára kisüt a nap, de az Alpokalján és az Őrségben még havas esőre, havazásra kell számítani. Egyre inkább hűl az idő a sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, amelyeket egy nagy kiterjedésű ciklon szállít Magyarország fölé.
Vágólapra másolva!

Hétfőn erősen felhős marad az ég az Alpokalján és az Őrségben. A késő délelőtti órákig egyre inkább havas eső, havazás váltja fel az esőt a Dunántúl nyugati területein. Síkvidéken jellemzően melegebb lesz 0 foknál, így a hó általában nem valószínű, hogy megmarad. Helyenként és nagyobb valószínűséggel északnyugaton kialakulhat hólepel, legfeljebb 2 centiméteres hóréteg.

Napközben néhol kialakulhatnak hózáporok a Dunántúl keleti, délkeleti részén és a Duna vonalában. Erős, helyenként viharos széllökések kísérik az északi, északkeleti szelet (a középső országrész kivételével). Délutántól mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 Celsius-fok között alakul. Késő estére 0, -7 fok közé hűl le a levegő.

Kedden hajnalban -5, -10 fok várható. Eleinte fátyolfelhős, napos idő lesz, majd megvastagszik a felhőzet.A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között alakul. Este nyugaton, északnyugaton hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hét időjárásáról itt olvashat részletesen.

A lehűlést az okozza, hogy nagy kiterjedésű ciklon van a Kelet-európai-síkság felett. Területén sok a felhő, több helyen havazik. Hétfő estig a ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medence fölé észak, északkelet felől.

Emiatt hidegfronti hatás okozhat vérnyomás-ingadozást. Ilyenkor gyakoribbak lehetnek a görcsös-, illetve a reumatikus fájdalmak, hosszabbá válik a reakcióidő az időjárás-érzékenyeknél.