Ilyen az űrből a viharciklon

Eumetsat műholdfelvétel, Xaver viharciklon, december 5., 19 óra
Vágólapra másolva!
Már négy áldozata van a Xaver ciklonnak, amely délután érte el Hollandiát, Dániát és Németország északi részét. A brit hatóságok évtizedek óta nem látott vihardagályra számítanak.
Vágólapra másolva!

Jóval magasabb lesz a dagály a szokásosnál a Xaver viharciklon miatt Nagy-Britannia keleti partján. A hatóságok olyan vihardagályra számítanak, mint amilyen nem volt az utóbbi hatvan évben.

A brit Környezetvédelmi Ügynökség összesen 53 helyszínre adta ki a legnagyobb fokozatú vészjelzést, itt életveszélyes hullámokkal csap ki a partra a tenger. Egyes partszakaszokon magasabb lesz a víz, mint az 1953-as hasonló áradásoknál, azonban az azóta kiépített gátrendszer jóval nagyobb védelmet biztosít, áll az ügynökség közleményében.

Így nézett ki a Xaver közép-európai idő szerint 20 órakor az Eumetsat műholdfelvételén Forrás: Eumetsat

Hollandia északi és északnyugati részén négy térségben van riasztás a vihardagály miatt. A hamburgi kikötőben leállt a közlekedés, és leengedték a várost védő zsilipek egy részét. Négy német tartományban továbbra is piros riasztás van érvényben a 140 kilométer/órás széllökések miatt. A Dániát Svédországgal összekötő öresundi hidat 15 órakor lezárták, és nem közlekednek a kompok Németország, Dánia és Svédország között.

A Xavernak eddig négy áldozata van: egy kamionjával felborult sofőr Skóciában, egy férfira fa zuhat Nottinghamshire-ban, Közép-Angliában, míg a svéd partoktól 22 kilométerre két tengerészt lesodort a hajóról a szélvihar, és mentőhelikopterrel sem találják őket.

A skót felföldön a BBC szerint 228 kilométer/órás, a Bloomberg hírügynökség szerint 225 kilométer/órás széllökést mértek. Az Ula olajfúrótornyon, a Norvégia déli partja közelében 146 kilométer/órás szelet és 173 kilométer/órás lökéseket mértek. Németország északi-tengeri partján, Sankt Peter-Ording repülőterén 94 kilométer/órával fújt a szél 14 órakor.

Hideg szélvihar

A Xaver hidegfrontja szeles időt hoz Magyarországra, pénteken és szombaton egyaránt 70-90 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani. A gyorsan vonuló felhőkből elszórtan zápor, hózápor alakul ki, de jelentős csapadék nem valószínű az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Vasárnap már egyre nagyobb területen borul be az ég egy közeledő melegfront hatására , és főként az ország északi felén lehet eső, havas eső, északkeleten gyenge havazás.

A front miatt nem hűl le jelentősen az idő a hét közepéhez képest: pénteken 3-7, szombaton 1-5, vasárnap pedig 1-6 Celsius fokig melegszik a levegő napközben, éjszakánként viszont a legtöbb helyen fagyni fog, viszont a kellemetlenül hideg szél miatt jópár fokkal hűvösebbnek tűnik az idő.

A viharciklon felhőzete az Északi-tengeren. A felvételt a NASA Aqua műhold Modis egysége készítette közép-európai idő szerint 12 órakor Forrás: NASA Worldview