Vágólapra másolva!
Európában a megszokottnál melegebb idő van, ez várható Magyarországon is 2014 január 1-jén. A viszonylagos meleg azért nem jelent szép időt, párás, felhős nappal indul az év.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint 2014 első napján többnyire erősen felhős, párás, foltokban ködös idő várható, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Északnyugaton, nyugaton néhol kisebb eső, szitálás, éjszaka helyenként ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csupán északnyugaton és délkeleten élénkül meg a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +3 fok között alakul, de a tartósabban derült tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 3 és 7 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére figyelmeztetést is kiadott a köd miatt. E szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megye, valamint a főváros területén is arra kell készülni, hogy a sűrű ködben csak néhány száz méteres lehet látástávolság.

Európa északnyugati, északi területei fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén erősen felhős az ég, több helyen esik az eső, északkeleten havazik.

Olaszország felett sekély ciklon okoz felhős, csapadékos időt. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Kelet-európai-síkságig magasnyomású zóna alakítja az időjárást. Az anticiklon területén erősen felhős, párás, foltokban ködös, valamint gyengén felhős, napos tájak egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de néhol kisebb eső, szitálás előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén továbbra is az ilyenkor megszokottnál enyhébben alakul. Szárazföldünk északi és középső vidékein általában 0 és 10, délen 12, 18 fok között változik. Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható.